Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen novi najlakši materijal na svetu

Posle više od 80 godina, aerogel je izgubio epitet najlakšeg materijala na svetu i ustupio ga novoj, još lakšoj supstanci...

  Izvor: Foto: Zeijang univerzitet

Aerogel je otkriven 1931. godine, a poznat i pod nazivom „zamrznuti dim“, čuvao svoju titulu najlakšeg čvrstog materijala veoma dugo. S obzirom da se sastoji od 96 odsto vazduha, i ne čudi da je tako.

Prošle godine, međutim, aerografit je uspeo da ga nadmaši. Čak šest puta je lakši od vazduha, a jedan kubni centimetar ovog materijala teži 0.20 miligrama. Njegovo otkriće je propraćeno uz ovacije, ali ova slava nije dugo potrajala.

Ovog meseca, tim naučnika sa kineskog Zeijang univerziteta, uspeo je još više da olakša prvo mesto. Njihovo otkriće je sunđerasta supstanca sačinjena od liofilizovanog ugljenika. Nazvali su je grafen aerogel, a po kubnom centimetru ovaj materijal teži svega 0.16 miligrama.

Iako je činjenica da je u pitanju  novi najlakši čvrsti materijal vest koja je odjeknula, timu naučnika je zapravo najuzbudljivija sunđerasta priroda ovog materijala. Oni su već zamislili širok spektar potencijalnih upotreba, a onaj najzanimljiviji je – čišćenje izlivene nafte u okeanima. Ne samo da bi grafen aerogel mogao da apsorbuje 900 puta više nafte i vode od svoje težine, već bi apsorbovani energent mogao ponovo da se vrati u upotrebu posle procesa čišćenja.

Tim trenutno radi na razvoju drugih neverovatnih ideja za upotrebu ove supstance, koje se uglavnom vrte oko njenih sposobnosti za apsorbovanje i elastičnosti.

Izvor: Dvice.com

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka