Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Drugi solarni maksimum očekuje se tokom 2013. godine

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

U okviru svog trenutnog ciklusa Sunce je već jednom dostiglo vrhunac aktivnosti, a novo izbacivanje sunčevih baklji dogodiće se krajem godine…

Izvor: Foto: Thinkstock

Zvezda je bila prilično mirna od kako je pred kraj 2011. godine pokazala svoje razljućeno lice uz silovite protuberance. Ova povučenost, međutim, samo je zatišje između dva solarna maksimuma predviđena za trenutni ciklus aktivnosti Sunca, objašnjavaju naučnici.

„Ako pogledate u prošlost, videćete da prethodne solarni ciklusi nisu imali samo jedan vrhunac aktivnosti, već ih uvek bilo dva“, kaže solarni fizičar Aleks Jang, iz Nasinog Godar svemirskog centra. „Zato verujemo da će se eksplozije na Suncu ponoviti, i to uskoro.“

Na osnovu ranijih analiza trenutnog ciklusa, poznatog pod imenom Solarni ciklus 24, pretpostavljalo se da će do drugog solarnog maksimuma doći tokom maja ove godine. Ali s obzirom na to da je Sunce trenutno veoma mirno, verovatnoća je da će se to ipak dogoditi kasnije – krajem godine ili čak početkom 2014, objasnili su naučnici.

Ipak, to što je Sunce primireno, ne znači da na njemu nema baš nikakvih uzbudljivih aktivnosti. Poslednji veći prasak dogodio se 15. marta kada je zvezda izbacila ogromni oblak supervrele plazme. Ovaj događaj doneo je talas i do Zemlje nekoliko dana kasnije, što je izazvalo blagu geomagnetsku oluju, bez ozbiljnih posledica. Da je ovaj koronalni izbačaj mase bio snažniji mogao je da izazove oluje, privremene prekide u distribuciji struje, GPS signala i radio komunikacije.

Druga, lepša strana nemirnih dana na Suncu, uvek su magične aurore, odnosno polarna svetlost.

Najnovije

Priroda

Nauka