Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas se obeležava 540 godina od rođenja Nikole Kopernika

Više od pola milenijuma je prošlo od rođenja velikog naučnika čija otkrića su zauvek promenila svet...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Iako je najpoznatiji po delu „O kruženju nebeskih tela“ i revolucionarnoj teoriji heliocentričnog sistema, Nikola Kopernik (poljski: Mikolaj Kopernik)je bio pravi renesansni čovek: pored astronomije, proučavao je i matematiku, pravo, medicinu, govorio četiri jezika, bavio se umetnošću, prevodom, služio kao katolički sveštenik, diplomata, državnik, pa čak i ekonomista.

Rođen kao najmlađi od četvoro dece u trgovačkoj porodici, 19. februara 1473, u poljskom gradiću Torunj, Nikolaj je kao mali ostao bez oca i potom uzet pod starateljstvo ujaka, Lukaša Vatzenroda, koji se starao o Nikolajevom obrazovanju i kasnijoj karijeri. Vatzenrod, biskup od oblasti Varmije, bio je u to vreme jedan od najmoćnijih ljudi u ovom delu Poljske i zahvaljujući njegovom bogatstvu i poznanstvima mladi Nikolaj je dobio najbolje obrazovanje i kasnije poziciju sveštenika u katedrali u Fromborku.

Zahvaljujući radu od skoro četiri decenije, Kopernik je izneo revolucionarnu teoriju da se Zemlja okreće oko same sebe, da je Mesec  njen satelit, i da se sve planete okreću oko Sunca, i u startu naišao na jak kriticizam i odbacivanje, posebno od strane Katoličke crkve koja je insistirala na održavanju geocentričnog sistema.

Do same smrti u sedamdesetoj godini Kopernik je radio na završetku svoje teorije, a po popularnoj legendi na samrtnoj postelji se na momenat probudio iz kome, otvorio oči, po prvi put ugledao kopiju svoje tek završene knjige „O kruženju nebeskih tela“, i mirno izdahnuo.

U čast 540 godina od rođenja velikog naučnika na današnji dan i Google logo izgleda kao mini model heliocentričnog sistema.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka