Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Danas se obeležava 540 godina od rođenja Nikole Kopernika

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Više od pola milenijuma je prošlo od rođenja velikog naučnika čija otkrića su zauvek promenila svet...

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Iako je najpoznatiji po delu „O kruženju nebeskih tela“ i revolucionarnoj teoriji heliocentričnog sistema, Nikola Kopernik (poljski: Mikolaj Kopernik)je bio pravi renesansni čovek: pored astronomije, proučavao je i matematiku, pravo, medicinu, govorio četiri jezika, bavio se umetnošću, prevodom, služio kao katolički sveštenik, diplomata, državnik, pa čak i ekonomista.

Rođen kao najmlađi od četvoro dece u trgovačkoj porodici, 19. februara 1473, u poljskom gradiću Torunj, Nikolaj je kao mali ostao bez oca i potom uzet pod starateljstvo ujaka, Lukaša Vatzenroda, koji se starao o Nikolajevom obrazovanju i kasnijoj karijeri. Vatzenrod, biskup od oblasti Varmije, bio je u to vreme jedan od najmoćnijih ljudi u ovom delu Poljske i zahvaljujući njegovom bogatstvu i poznanstvima mladi Nikolaj je dobio najbolje obrazovanje i kasnije poziciju sveštenika u katedrali u Fromborku.

Zahvaljujući radu od skoro četiri decenije, Kopernik je izneo revolucionarnu teoriju da se Zemlja okreće oko same sebe, da je Mesec  njen satelit, i da se sve planete okreću oko Sunca, i u startu naišao na jak kriticizam i odbacivanje, posebno od strane Katoličke crkve koja je insistirala na održavanju geocentričnog sistema.

Do same smrti u sedamdesetoj godini Kopernik je radio na završetku svoje teorije, a po popularnoj legendi na samrtnoj postelji se na momenat probudio iz kome, otvorio oči, po prvi put ugledao kopiju svoje tek završene knjige „O kruženju nebeskih tela“, i mirno izdahnuo.

U čast 540 godina od rođenja velikog naučnika na današnji dan i Google logo izgleda kao mini model heliocentričnog sistema.

Najnovije

Priroda

Nauka