Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Pomozite Nasi da imenuje dva nova Plutonova satelita

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Ako ste ikad poželeli da ostavite svoj trag na nebu, ovo je vaša prilika..

 Izvor: Foto: NASA/ ESA

Astronomi  su pozvali ljude u pomoć u potrazi  za imenima dva novootkrivena satelita  Plutona, koji se privremeno zovu P4 i P5. Svemirski teleskop Habl primetio je ove sićušne satelite 2011. i 2012. godine, a sada je vreme i da se oni zvanično zavedu i imenuju.

Plutonova tri poznata satelita (Haron, Nikt i Hidra) dobila su imena po likovima iz grčke mitologije koji su povezani sa podzemljem. Lista sa potencijalnim imenima novih satelita, sledi sličnu ideju.

„Grci su bili odlični pripovedači i dali su nam širok spektar imena koja nam mogu poslužiti kao inspiracija”, izjavio je Mark Šovalter, viši istraživač instituta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) u Kaliforniji.

Spisak predloga postavljen je na sajtu plutorocks.com gde svi mogu da daju svoj glas najzanimljivijim predlozima. Glasanje traje do 25. februara u 17h.

P4 i P5 su mali sateliti sa prečnikom od samo 20 do 30 km. Otkrili su ih istraživači koji učestvuju u Nasinoj misiji New Horizons, u okviru koje će 2015. godine letelica biti poslata ka Plutonu. Tim istraživača je ispitivao ovu patuljastu planetu, njenu okolinu, male satelite i ostale objekte koji bi mogli da predstavljaju problem za brzo kretanje letelica.

Pluton je otkriven 1930. godine, a pitanje da li je to zapravo planeta postavljeno je 2006. kada je Međunarodna astronomska unija objavila novu definiciju za ova nebeska tela. Te godine je Pluton dobio status „patuljaste planete” i postao de nove kategorije stvorene kako bi se opisali brojni drugi objekti iz Kojperovog pojasa.

Haron je najveći Plutonov satelit, prečnika od 1043 km, a Nikt i Hidra se kreću između 32 do 113 km u prečniku.

Izvor: Space.com

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka