Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li bi cunami mogao da zapljusne Alpe?

Ubistveni talas obrušio se na srednjovekovnu Ženevu, otkriva nova studija. A ovaj scenario bi mogao i da se ponovi…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pre oko 1.500 godina, masivna poplava u Ženevi je zbrisala je sve pred sobom – kuće, mlinove, stoku, čak i crkve.

Istraživači sada veruju da su pronašli krivca i to onog koji je najmanje mogao da se očekuje: katastrofalni talas, nalik cunamiju, koji je zapljusnuo Alpe. Pretnja, dodali su oni, i dalje postoji.

(Pogledajte galeriju: Proučavanje cunamija)

Pokrenut velikim klizištem, srednjovekovni „cunami“ iz Ženevskog jezera (tehnički definisan kao seizmički okeanski talas), zapljusnuo je grad, koji je tada već bio živi trgovački centar.

Iako u blizini nema okeana, masivni talas je najverovatnije generisan zbog masivnog odrona zemljišta u Ronu, koja u svom toku uvire i izvire iz Ženevskog jezera, zaključila je grupa švajcarskih istraživača.

Tim je analizirao sedimentni talog na dnu istočnog ugla jezera i utvrdio da se materijal nekada nalazio iznad jezera i da je odjednom skliznuo u tok reke Rone, u blizini dela koji uvire u jezero.

Iznenadni odron, poslao je „bure“ cunamija ka jezeru koje se kotrljalo duž 580 kvadratnih kilometara ka Ženevi. Istraživači pretpostavljaju da je talas bio visok između 3 i 8 metara, što zavisi od toga koliko je bio brz odron, a tu vrednost nisu bili u mogućnosti da precizno izmere.

Ženeva u opasnosti

Alpski cunami, upozoravaju istraživači nije sam stvar prošlosti.

Slični događaji u Ženevskom jezeru mogli bi da pogode švajcarske gradove Lozanu i Nion, ali je sama Ženeva pod najvećim rizikom. Dodatni problem je oblik jezera koje se sužava kako se  približava Ženevi, što stvara efekat levka koji može da uveća talas koji se približava.

(Saznajte još: Kada će udariti sledeći cunami)

Za sada, nema indikacija da bi sledeći cunami mogao da se dogodi uskoro, kažu istraživači. Oni su, međutim, pronašli dokaze da se dogodilo više masivnih poplava od poslednjeg perioda glacijacije.

„Ako se to dogodilo pet ili šest puta od poslednje glacijacije, postoji razlog da verujemo da bi u budućnosti scenario mogao da se ponovi“, kaže Gaj Simpson, geolog sa Univerziteta u Ženevi. „Talas od tri metra koji bi se obrušio iznad Ženeve, bio bi jedan zaista strašan talas.“

Sudija o cunamiju u Ženevi objavljena je u novom broju časopisa Nature Geoscience

Izvor: National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka