Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija tamne materije na pragu rasvetljenja

Poreklo tamne materije moglo bi uskoro biti razotkriveno…

 Izvor: Foto: Shutterstock

Univerzum se sastoji od velike količine nevidljive materije, tamne materije. Ona ispunjava prostor između galaksija i između zvezda u galaksijama. Više od sedamdeset godina astronomi, kosmolozi i fizičari tražili su odgovor na pitanja šta bi ta materija mogla biti. Sa najnovijim zapažanjima do kojih se došlo preko satelita Plank naučnici sa Nils Bor instituta su se više nego ikad približili rešenju misterije o poreklu misteriozne tamne materije.

Satelit Plank koji je lansiran 2009. godine ima izuzetno osetljive instrumente koji mogu sa velikom preciznošću  mapirati mikrotalasno zračenje na celom nebu. Najnoviji podaci pokazuju neobičnu radijaciju iz naše galaksije, koji otkriva novi pravac u razumevanju osnovnih svojstava prostora, vremena i materije u univerzumu.

Zračenje tamne materije

Naučnici su primetili jedinstvenu emisiju radio zračenja iz centra Mlečnog puta. Koristeći različite metode za razdvajanje signala za veoma širok spektar talasnih dužina bili su u stanju da odrede spektar zračenja. Zračenje potiče od sinhrotrona, odnosno elektrona i pozitrona koji kruže na velikim energijama oko linija magnetnog polja u centru galaksije i postoje jake indicije da bi moglo da dolazi iz tamne materije – pojasnio je Pavel Naselski, profesor kosmologije u istraživačkom centru instituta Nils Bor u Kopenhagenu.

Vodeći naučnici su koristeći proračune predvideli da tamna materija može da se sastoji od veoma teških čestica koje su oko deset puta teže od Higsove čestice, tj. oko hiljadu puta teže od protona. One imaju vrlo jedinstvena svojstva i nemaju interakciju sa „normalnim“ česticama. One su same obično veoma rasute i nemaju međusobno delovanje.

„Iz teorijskih predviđanja mi znamo da je koncentracija čestica tamne materije oko centra galaksije veoma visoka i imamo jake argumente da se tamo sudaraju i formiraju elektrone i pozitrone. Ti elektroni i pozitroni počinju da rotiraju oko magnetnog polja galaksije  i tako proizvode taj neobični sinhrotron zračenja“, objašnjava profesor Naselski.

Jednostavno, ranije nije bilo moguće posmatrati ovu radijaciju tako detaljno, jer instrumenti nisu bili dovoljno osetljivi. Sa Plankom, ova radijacija se vidi vrlo jasno.

„Zračenje se ne može objasniti strukturnim mehanizmima u galaksiji i ne može biti radijacija iz supernova eksplozije. Verujemo da ovo može biti dokaz tamne materije. Inače, otkrili smo apsolutno nov (i za fiziku nepoznat) mehanizam ubrzanja čestica u Galaktičkom centru“ , zaključuje Naselski koji očekuje nove uzbudljive rezultate u narednim mesecima.

Rezultati istraživanja su predloženi za objavu u naučnom časopisu Astronomy and Astrophysics.

Izvor: Phys.org

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka