Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sunce je najsavršenija sfera u prirodi

Ako bi se smanjilo na veličinu dečije lopte, ispupčenja na ekvatoru bi bila manja od širine ljudske dlake…

Sunce ima najpravilniji kružni oblik od svih poznatih objekata u prirodi, kažu istraživači koji su obavili precizna merenja dimenzija zvezde.

S obzirom da je u pitanju gasovita lopta koja se okreće oko sebe, astronomi su pretpostavljali da će biti blago razvučena na ekvatoru, kao što je to obično slučaj u prirodi. Jupiter je odličan primer za ovaj efekat. Njegova brzina rotacije - potrebno mu je svega deset sati da napravi pun krug - čini da bude za 7% širi  na ekvatoru nego između polova.

Sada je tim sa univerziteta na Havajima, predvođen dr Džerfijem Kunom izvršio prva precizna merenja ispupčenja ne ekvatoru, a rezultat je bio veliko iznenađenje.

„Bili smo šokirani“, kaže Kun. „Razlika u prečniku na ekvatoru i između polova uopšte nije velika i iznosi svega 10 kilometara.“

Kada bi se to svelo na veličinu lopte, ova razlika bi iznosila manje od širine ljudske dlake. Jedino veštačka sfera napravljena od silikona koja je proizvedena kao standard ima savršeniji loptasti oblik od Sunca.

Rezultati objavljeni u časopisu Science, rezultat su pedesetogodišnjeg napora da se precizno izmeri Sunce,  što je bilo teško izvodljivo zbog efekta zamagljivanja koji stvara Zemljina atmosfera. „Konačno smo uspeli to da uradimo, ali iz svemira“, kaže Kun.

Tim je koristio instrumente Nasine opservatorije dinamike Sunca, iako ni  oni nisu bili dovoljno precizni. Satelit je morao da se rotira da bise napravile slike Sunca iz svih uglova kako bi sitne nesavršenosti instrumenata bile prevaziđene.

Ispostavilo se da je oblik Sunca savršeniji nego što je moglo biti predviđeno bilo kojim kompjuterskim modelom. Razlog za ovaj pravilan sferni oblik najverovatnije leži u burnoj unutrašnjosti zvezde.

„Turbulencije plazme unutar Sunca su ogromne, a pokreti su haotični poput ključale vode“, kaže Kun.

Izvor:guardian.co.uk

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka