Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Prva ljudska kolonija na Marsu do 2023. godine

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Holandska kompanija planira da nastani ljude na crvenoj planeti, a čitav projekat postaće i TV spektakl…

 Izvor: Foto: NASA/ESA

U okviru projekta nazvanog Mars One četiri astronauta će biti poslata na Mars u aprilu 2023. godine. Novi članovi pridruživaće se koloniji na svake dve godine posle toga, a niko od ovih marsovskih pionira se neće vratiti na Zemlju.

Da bi se ova veoma skupa ideja isplatila, vlasnici projekta Mars One planiraju da sve pretvore u TV spektakl – neku vrstu interplanetarnog rijaliti šoa u stilu „Velikog brata“.

„Ovaj projekat trenutno deluje kao jedini način da se ispuni san čovečanstva da bliže upozna svemir“, kaže teoretičar fizike i dobitnik Nobelove nagrade Džerard’t Hoft, ambasador Mars One projekta. „Biće to uzbudljiv eksperiment. Hajde da počnemo.“

Plan

Mars One planira da lansira satelite za komunikaciju i misiju za snabdevanje tokom  2016. godine, a 2018. i veliki rover. Rover će pronaći najpogodnije mesto za postavljanje kolonije na Marsu. Kompanija će zatim poslati delove infrastrukture – jedinice za stanovanje, opremu za održavanje života, kao i još jedan rover i to 2020. godine. Dva rovera pripremiće „naselje“ za dolazak prvih ljudi 2023. godine.

Zvaničnici Mars One projekta kažu da su razgovarali sa nizom privatnih kompanija koje se bave svemirskim letelicama širom sveta i obezbedili najmanje jednog proizvođača svake komponente buduće kolonije.

Plan je da se većina komponenti preveze do Marsa uz pomoć rakete Falcon Heavy koju će proizvesti kompanija SpaceX, što će biti najmoćnije vozilo na svetu kada bude lansirano. Falcon Heavy je još uvek u razvoju, a zvaničnici SpaceX-a kažu da bi prvi testovi mogli da budu obavljeni već početkom sledeće godine.

Medijski spektakl

Procenjuje se da će slanje prvih astronauta na Mars koštati oko šest milijardi dolara. Iako ovo deluje kao prevelika suma za nedržavni projekat, kompanija je uverena da će sakupiti dovoljno sredstava prodavanjem korporativnog sponzorstva.

„Finansiraćemo ovu misiju tako što ćemo napraviti najveći medijski događaj ikada viđen“, kaže Bas Landrop, koosnivač Mars One projekta. „Čitav svet će moći da prati sve što se bude dešavalo tokom priprema i na Marsu.“

Ako sve bude išlo onako kako Mars One planira, kompanije kojima su potrebne reklame, platiće velike sume novca da bi se na ovaj način promovisale.

„Biće to medijski spektakl; `Veliki brat` će biti potpuno nezanimljiv u poređenju sa tim!“, rekao je 't Hoft.

Mars One će započeti selekciju prve grupe astronauta sledeće godine. Iako je kompanija sa svojim planovima izašla u javnost tek pre nekoliko nedelja, na ovoj ideji se radi još od januara 2011. godine.

Oni, međutim, nisu jedina organizacija koja je bacila oko na slobodno zemljište crvene planete. Predsednik Sjedinjenih država Barak Obama naložio je Nasi da započne rad na slanju posade na Mars do sredine treće decenije 21. veka, dok osnivač i generalni direktor kompanije SpaceX, Elon Musk, takođe kaže da se nada će njegova kompanija početi da vozi ljude na Mars u narednih deset ili dvadeset godina.

Izvor:Space.com

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka