Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija mesečevog tla?

Čestice mikroskopske veličine mogle bi biti odgovorne za čudno ponašanje zemljišta na Zemljinom satelitu…

 Izvor: Foto: NASA

Neobično lebdenje prašine iznad površine Meseca jedna je od misterija Zemljinog satelita, ali istraživači iz Australije veruju da sada imaju objašnjenje. Oni smatraju da ovaj fenomen uzrokuju mikročestice stakla koje su otkrivene u najnovijoj analizi uzoraka.

Minijaturni stakleni mehuri formiraju se na mesecu kada mikrometeori udare u njegovu površinu.

„Pošto Mesec nema atmosferu koja bi usporila svemirske projektile, svaki od njih, bez obzira na to koliko je mali, napravi potpuni haos na površini“, kaže Pol Voren, geohemičar sa Univerziteta u Kaliforniji, koji nije bio uključen u studiju.

Čestice veličine oko hiljadu mikrona – ili veličine finog zrna peska – udaraju u površinu Meseca dovoljnom snagom da otope delić stene i tako formiraju sićušni stakleni mehur.

U novoj studiji, Marek Zbik sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu, analizirao je ove staklene mehure koje je prikupila Luna 16, prva sovjetska letelica koja je donela uzorke sa meseca. Koristeći posebnu vrstu rendgenskog mikroskopa, Zbik je konstruisao 3-D sliku unutrašnjosti mehura.

Umesto da se u mehuru nalazi gas, kao što je to slučaj sa onim zemaljskim, mesečevi mehuri su ispunjeni „visoko poroznom mrežnom vanzemaljskih staklenih čestica koje se prostiru po njegovoj unutrašnjosti“, rekao je Zbik u izjavi za novinare.

Istraživači spekulišu da udari mikrometeora koji se konstantno dešavaju oslobađaju te nanočestice, koje se onda mešaju sa česticama tla na Mesecu. Zbog svoje veličine, častice se verovatno ponašaju prema zakonima kvantne mehanike, koja se veoma razlikuje od uobičajenih zakona fizike.

„Nanočestice su toliko male, pa njihova veličina, a ne ono od čega se sastoje, određuje njihove izuzetne karakteristike,“ kaže Zbik.

I dalje, međutim, nije sigurno koje tačno kvantne karakteristike mesečevo mikrostaklo može da ima. Ali imajući u vidu da nanočestice uopšte mogu da utiču na električna svojstva supstance i njeno ponašanje, moguće je se u njima krije objašnjenje za to kako mesečevo zemljište razvija elektrostatička svojstva koja mu dozvoljavaju da lebdi, ističe Zbik.

Izvor:National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka