Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomračenje Sunca menja klimu na Zemlji

Senka meseca usporava vetar i menja njegov pravac, pokazuje studija…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Senka koju pomračenje Sunca baca na Zemlju može da izmeni lokalnu vremensku prognozu u malim razmerama, pokazala je nova analiza totalnog pomračenja iz 1999. godine.

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec pozicionira između Zemlje i Sunca i tako napravi ogromnu senku koja prekrije deo naše planete. Meteorolozi su i ranije znali da eklipsa može da spusti temperaturu za oko tri stepena u okviru senke, ali nisu mogli da potvrde zabeležene promene u brzini vetra, kao ni promene pravca, koji su povezani sa ovim astronomskim događajem.

„Priča kreće još davne 1901. godne kada je čovek po imenu H. Helm Klajtom pomislio da je primetio promene u pravcu duvnja vetra tokom pomračenja“, priča atmosferski fizičak Džils Harison sa britanskog Univerziteta Riding.
Klajton je objavio rad u kome tvrdi da postoji ciklon izazvan pomračenjem, tačnije – „ciklon vetrova oko mesečeve senke“, objašnjava Harison.

Od ove prve Klajtonove tvrdne zableženo je niz anegdotksih izveštaja o promenama izazvanim pomračnenjem, ali bez ubedljivih podataka koje bi podržale ove tvrdnje.

Čudni vetrovi eklipse

Želeći da razjasne ovaj fenomen, Harison i njegova koleginica Suzan Grej, armosferski naučnik, takođe sa Univerziteta Riding, prikupili su sve podatke vezane za pomračenje iz avgusta 1999. godine. Senka pomračenja tada je prešla preko Evrope, uključujući gradove Devoj i Kornval u Velikoj Britaniji.

Tokom tog događaja, sam Harison se nalazio ispod oblačnog i kišnog neba, što je bilo „pogrešno mesto u pravo vreme“, za otkrivanje malih promena u vremenskim uslovima. Ali svedoci na drugim mestima u zemlji, primetili su čudne promene u kretanju vetra, kada je nastupilo pomračenje.

Na sreću, meteorološke stanice širom Evrope, prikupile su obilje podataka o vremenu pod čistijim nebom.

Grej i Harison su koristili podatke o vremenu pre pomračenja i uz pomoć kompjuterskog modelovanja kreirali vremensku prognozu za taj dan, koja bi se ostvarila da nije bilo pomračenja. Istraživači su zatim uporedili svoje rezultate sa podacima o realnom vremenu tokom i posle nastupanja eklipse.

Poređenje je otkrilo značajan porast brzine vetra za oko 2.5 km na sat. Vetar je takođe duvao za oko 20 stepeni više južno u okviru prostora prekrivenog senkom.

„Kada eklipsa promeni temperaturu, izgleda da takođe izazove i promene u brzini i pravcu duvanja vetra. Verovatno je to ono što su ljudi primetili i prijavili“, rekao je Harison.

Vetar se menja, ali nema ciklona

Istraživači, međutim, upozoravaju da njihova otrkića ipak ne potrvđuju Klajtonove trvdnje o ciklonu izazvanom pomračenjem.

Ako ništa drugo, ovo istraživanje je odličan test za današnje tehnologije za predviđanje vremena.

„Neverovatno je koliko finih detalja možete izvući iz moderne vremenske prognoze“, kaže on. „Ne postoji model za predviđanje vremena tokom pomračenja, još uvek, ali bi vrlo verovatno mogli i to da uradimo.

Studija o vetrovima izazvanim pomaračenjem Sunca objavljena je 14. marta u žurnalu Proceedings of the Royal Society A.

Piše: Dejv Mošer za National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka