Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je amonijak i koje su njegove posladice na zdravlje ljudi?

Šta se dešava sa ljudskim organizmom kada je izložen amonijaku?

 Boce amonijaka Izvor: Shutterstock

Amonijak je hemijsko jedinjenje - bezbojni gas karakterističnog, oštrog mirisa. Lakši je od vazduha i lako se rastvara u vodi. Oznaka za amonijak je NH3.

Vodeni rastvor reaguje alkalno, a uz amonijak sadrži i adicijom vode nastalu bazu NH4OH (amonijak hidroksid). Alkali u hemiji, su bazne, jonske soli alkalknometalnih ili zemnoalkalnih metalnih hemijskih elemenata.

Amonijak nastaje raspadanjem belančevina i vulkanskom aktivnosti.

U tehnici se dobija direktnom sintezom od sastavnih elemenata (azot i vodonik) pod povišenim pritiskom i pri višoj temperaturi (Haber-Boschov postupak), a manje količine i iz amonijačnih voda. Inače, najveći deo amonijaka se troši za pravljenje veštačkih đubriva.

Ime amonijak (lat. ammoniacus) dobio je po kraju blizu Amonova hrama u Libiji, gde su se dobijale amonijeve soli.

Takođe, amonijak se upotrebljava u proizvodnji azotne kiseline, natrijumovih cijanida, amina, aminoplasta, hemijskih vlakana, boja, eksploziva i drugo.

Amonijak se primenjuje i u rashladnim uređajima i u metalurgiji.

Teško trovanje amonijakom

Ipak, amonijak može da bude veoma štetan po ljudsko zdravlje.

Simptomi trovanja amonijakom mogu uključivati kašalj, bol u grudima, kratak dah i iritaciju očiju. U teškim slučajevima, trovanje amonijakom može dovesti do respiratorne insuficijencije (slabljenja), kome, pa čak i smrti.

Par sekundi nakon iznenadne ekspozicije visokim koncentracijama gasa, dolazi do naglog gušenja, pojave konvulzija, koje su uslovljenje hipoksijom i letalnim ishodom.

Nakon izlaganja visokim koncentracijama amonijaka javljaju se inicijalni simptomi-iritacija konjuktiva sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti, tahikardija i cirkulatorni kolaps. Sledi latentni period koji traje od 4 do 8 sati.

Naredna faza je faza pogoršanja koja uključuje slabost, dispneu, tahipneu, plućni edem.

Analiza gasova arterijske krvi pokazuje respiratornu i metaboličku acidozu.

Acidoza ili acidemija je proces koji uzrokuje povećanje kiselosti u krvi i drugim telesnim tkivima.

Lako trovanje amonijakom

Pri izlaganju malim koncentracijama amonijaka dolazi do pojave iritacija slu­znice očiju i respiratornog trakta, konjuktivitisa, salivacije, mučnine, povraća­nja, glavobolje, crvenila lica.

U kasnijoj fazi moguće su komplikacije u vidu respiratorne infekcije, bronhitisa, bronhopneumonije, zatim katarakte, atro­fije retine i iritisa.

(Avaz.ba)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka