Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proboj u razvoju nuklearne fuzije: Na korak bliže 'svetom gralu' - energiji bez ograničenja

Iako se pred naučnicima nalazi dug put, oni tvrde da je ovo veliki pomak u razvijanju revolucionarne tehnologija koje će nam omogućiti energiju bez ograničenja.

 Nuklearna fuzija_1673334088.jpg Izvor: Shutterstock

JOŠ OD SREDINE 20. veka naučnici pokušavaju da u laboratorijskim uslovima stvore reakciju fuzije koja pokreće Sunce, sve do sada oni su u svojim pokušajima da proizvedu više energije nego što su potrošili u samom procesu bili neuspešni. Međutim, sada su kako ministraka energetike SAD-a Dženifer Grenholm tvrdi naučnici ove države uspeli da ostvare veliki uspeh u njenom razvoju. 

Kako prenose agencije, fizičari iz Nacionalne laboratorije Lorens Livermor u Kaliforniji su tokom nuklearne reakcije uspeli da proizvedu više energije nego što su u nju uložili, iako to ne znači da će do njenog komercijalnog korišćenja u tehnologijama koje bi obezbedile neograničenu energiju sa malo radioaktivnog otpada i bez štetnih gasova - u skorijoj budućnosti i doći. 

Poznata po tome da za razliku od fisije koja u nuklearnim reaktorima cepa atome, ona spaja atome tako što ih kombinuje i oslobađa ogromne količine energije. Mnogi istraživači veruju da će proći decenije pre nego što do izgradnje fuzijskih reaktora uopšte i dođe jer se njihove kolege koje rade na ovome i dalje suočavaju sa ogromnim naučnim i inženjerskim izazovima.

Prema navodima Fajnenšel Tajmsa, fuzijska reakcija ne emituje ugljenik i ne stvara dugotrajni radioaktivni otpad. Iz tog razloga njen potencijal je ogroman, posebno kada se uzme u obzir da bi u teoriji ova tehnologija s jednom šoljom vodoničnog goriva mogla da napaja energijom jednu kuću i do nekoliko stotina godina. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka