Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mravi se već vekovima koriste za upravljanje prirodnim resursima, a naučnici sada tvrde da su efikasniji od pesticida

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici sada nude prirodno održivu i efikasnu opciju kao zamenu za pesticide u borbi protiv štetočina.

 Mravi efikasniji nego pesticidi Izvor: Shutterstock

Istraživački tim iz Brazila je za potrebe svoje studije posmatrao 17 poljoprivrednih sistema u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji i Brazilu. Njihov zaključak je da mravi uz pavilnu kontrolu mogu biti veoma korisni u borbi protiv štetočina, što nakon dužeg vremena dovodi do povećanja prinosa useva. Oni dodaju da je njihova prednost i ta što su jeftiniji od pesticida.

Možda će vas interesovati i:

Od najmanje 14.000 poznatih vrsta mrava oni su izabrali 26, koje uglavnom žive na drveću ali se gnezde u zemlji i na biljkama. Nakon proučavanja je uočeno da najbolje rezultate pružaju u poljoprivrdnim sistemima na kojima se zajedno uzgajaju usevi i drveće, jer na taj način imaju više hrane i mesta za gnežđenje u senci.

Vodeći istraživač studije dr Dijego Anjos sa Univerziteta u Uberlandiji je rekao da rezultati studije ohrabruju farmere da koriste održivije prakse za uzgoj kultura. Međutim, on dodaje da uloga mrava u poljoprivredi još nije sasvim jasna jer i oni na kraju mogu predstavljati problem.

Naime, štetočine kao što su lisne uši i bele mušice su češći gosti livada i njiva kada se u blizini nalaze mravi, jer se hrane medljikom koju proizvode pa ih ne uništavaju već na neki način "uzgajaju" u svojoj blizini i brane od predatora. Ipak, istraživači tvrde da alternativni izvori šećera - na tlu, blizu debla ili na njegovim granama - mogu prekinuti ovaj zavistan odnos, ali i da ovaj proces tek treba se istraži. 

Njihova korisnost u upravljanju prirodnim resursima je poznata već nekoliko vekova i beležena u Kini na plantažama citrusa, prilikom kontrole šumskih štetočina u Kanadi ali i na plantažama u Gani i Nigeriji. Takođe je prema studiji objavljenoj u časopisu Nature potvrđeno da mravi pronađeni na pacifičkim ostrvima Fidžija mogu da uzgajaju najmanje šest vrsta biljaka, kao deo obostrano korisnog odnosa koji datira iz perioda od pre 3 miliona godina.

Nakon najava EU da planira smanjenje upotrebe pesticida za 50 posto u borbi za obnovu ekosistema, ovo bi prema mišljenju mnogih mogla da bude efikasna opcija poljoprivrednicima koja bi im na duge staze takođe povećala i prinose.

Možda će vas interesovti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka