Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici postigli samoodrživu nukleranu fuziju u laboratorijskim uslovima, ali postoji problem

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su potvrdili kako su uspeli da stvore reakciju nuklearne fuzije koja je samoodržava u veštačkim uslovima, ali postoji jedan mali poblem - ne znaju kako.

 Nuklearni reakor Izvor: Profimedia

Nuklearna fuzija u fizici predstavlja proces u kome dolazi do spajanja nekoliko atomskih jezgara nakon čega oni postaju teži i oslobađaju ogromne količine energije. U veštačkim uslovima ovaj proces je izuzetno teško postići, jer je potrebna visokoenergetska sredina u kojoj bi došlo do održavanja reakcije.

Možda će vas interesovati i:

Jedan od najpoznatijih primera nuklearne fuzije u prirodi se odvija na Suncu, jer se njegovi atomi vodonika konstantno spajaju i stvaraju helijum nakon čega dolazi do oslobađanja energije.

Naučnici uspeli da postignu samoodrživu nuklearnu fuziju

Naučnici već decenijama raspravljaju kako da postignu "paljenje" tj. proces koji je poznat i kao Losonov kriterijum.

Prema njoj fuzijska reakcija može da održava samu sebe ukoliko se dovoljna količina proizvedene energije iskoristi za održavanje goriva pri visokim temperaturama. Pošto do "paljenja" dolazi isključivo u izuzetno intezivnim sredinama, istraživači iz Nacionalne laboratorije "Lorens Livermor" u Kaliforniji već dugi niz godina pokušavaju da stvore ovakve uslove.

Međutim, oni sada tvrde da su prilikom prošlogodišnjeg eksperimenta koji su izveli 4. avgusta uspeli da izvedu prvo uspešno "paljenje".

"Ovo je prvi put da smo postigli Losonov kriterijum u laboratoriji", rekla je nuklearna fizičarka Eni Kričer za časopis Nju sajentist. Kako bi do toga došli, naučnici su postavili kapsulu tritijuma sa gorivom deuterijuma u sredinu pozlaćene komore od osiromašenog uranijuma i potom u kapsulu ispalili zrake iz 192 lasera, što je rezultiralo spajanjem atoma vodonika i oslobađanjem 1,3 megadžula energije pri velikim brzinama.

Ipak, nakon početnog uspeha istraživači su pokušali opet da repliciraju rezultate prvobitnog eksperimenta. Međutim, ni jednom nisu uspeli da stvore ni polovinu energije koja je proizvedena tada.

"Paljenje je izuzetno osetljivo čak i na najmanje promene koje su jedva primetne, poput razlika u strukturi svake kapsule i intenziteta lasera", objašnjava Kričer. U budućnosti ostaje da se istraži šta je tačno potrebno da se postigne paljenje ali i da utvrde kako da učine rekaciju otpornom na male promene. U protivnom, istraživači neće biti u mogućnosti da stvore fuzione reaktore koji su sposobni da snadbevaju čitave gradove čistom energijom.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka