Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PERIOD OTKRIĆA: Fizičari iz CERN-a otkrili postojanje još tri nepoznate subatomske čestice

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici iz CERN-a koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) su došli do otkrića tri dosada nepoznate subatomske čestice.

 Acelerator u CERN-u Izvor: Profimedia

OVAJ NAJVEĆI I NAJSNAŽNIJI AKCELERATOR čestica na svetu izgrađen je sa ciljem da da odgovore na neka od najvažnijih pitanja iz oblasti fizike. Smešten u kružnom tunelu dugom 27 km, na dubini od 175m u blizini Ženeve. Služi za kontrolisano sudaranje snopova čestica koji se kreću u suprotnim smerovima, kako bi se ispitala njihova uloga.

Možda će vas zanimati i:

Jedan od najznačajnijih nalaza do kojih je LHC došao je Higsov bozon- elementarna čestica koja u standardnom modelu fizike nastaje pri kvantnim ekscitacijama Higsovog polja, koji se danas smatra jednim od važnih činilaca koji su uticali na formiranje svemira nakon Velikog praska pre 13.7 milijardi godina, navodi Reuters.

Nove vrste kvarkova

Tim istraživača koji radi na eksperimentalnim istraživanjima saopštio je da su uočili novu vrstu pentakvarkova - koji su do skoro postojali samo u teoriji, i par tetrakvarkova - prvih ikada otkrivenih, koji se sada nalaze na listi novih hadrona otkrivenih u LHC-u. 

Kvarkovi su elementarne čestice koje čine protone, neutrone i druge složene čestice, od kojih je sašinjen ceo kosmos, koje se nekada formiraju i u veće skupove, zbog čega ih naučnici nazivaju pentakvarkovi ili tetrakvarkovi. 

"Što više analiziramo, pronalazimo sve više vrsta egzotičnih hadrona. Svedoci smo perioda otkrića koji liči na onaj iz pedesetih godina", tvrdi naučnik Nils Tuning.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada Kovačević

Igranje sa fundamentalnim osnovama postojanja materije i svemira! Iz praska smo nastali,ali ćemo izgleda uz prasak i nestati! Sećate se pre par godina kada su na delić sekunde stvorili crnu rupu?E da je se samo održala još deseti deo sekunde,bilo bi je nemoguće uništiti, a svet odavno ne bi postojao!Što bi se reklo,igraju se Boga!

Zoran

@Vlada Kovačević Ja imam jednu zanimljivu teoriju. Na žalost, skoro da je nemoguće dokazati u okviru nama poznate nauke i dostupne tehnologije. Ja sam je lično nazvao kruženje materije, vremena i energije, ali nema veze ni sa jednim nama poznatim prirodnim zakonom. Ja sam čovek koji obožava nauku i koji je nekada blistao na takmičenjima iz fizike, hemije i matematike, ali sam uvek sumnjao da idemo pravim smerom kada su teorije i zakoni prirode u pitanju. Moja prva sumnja je vezana za "starost svemira". Druga je povezana sa starošću planete Zemlje. Lično, smatram da naučnici pojma nemaju šta rade, jer su se vezali kao pijan plota za postojeće zakone fizike, hemije i drugih prirodnih nauka.

Najnovije

Priroda

Nauka