Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radijacija oko nas: Koliko jedinica jonizirajućeg zračenja primimo kada pojedemo bananu ili snimamo zub?

Radijacija, jonizirajuće zračenje, je svuda oko nas.

 Znak za radioaktivnost Izvor: Shutterstock

Atomski rat, atomske elektrane, eksplozije i incidenti... posle atomske bombe ni trava ne raste, opšta apokalipsa. Urezali su nam to u mentalni sklop, strah od atoma je sveprisutan.

Hirošima danas ima oko milion i po stanovnika, tamo se proizvode i kod nas cenjeni automobili. U Nagasakiju prema popisu iz 2020. godine živi oko pola miliona ljudi, dom je brojnih univerziteta, a i tamo se takođe izrađuju poznati automobili. Širom sveta, od Drugog svetskog rata na ovamo, demokratske i nedemokratske države detonirale su gotovo tri hiljade atomskih bombi (tzv. testovi) spram kojih su atomske bombe bačene na pomenuta dva grada bile dečje igračke.

Možda će vas zanimati i:

Radijacija, jonizirajuće zračenje, je svuda oko nas. Ekvivalentna doza jonizirajućeg zračenja meri se izvedenom SI jedinicom Sivert (skraćeno; Sv). Naziv je dobila prema švedskom fizičaru i lekaru Rolfu Sivertu. Doza od 1Sv je enormno velika, pa u realnom svetu koristimo i merimo mili i mikro Sv (hiljadu odnosno milion puta manje od 1Sv). Naš svet je u suživotu s jonizirajućem zračenjem.

Pojedemo li bananu primili smo 0,10 μSv. Aerodromski skener obogati nas za vrednost od 0,20 – 0,60 μSv. Deset sati leta avionom na desetak hiljada metara visine opskrbi nas sa 30 μSv. Rendgensko snimanje zuba sa novijim uređajima ozrači nas s 100 μSv, pri mamogramu ta vrednost je najmanje 400 μSv. CT snimanje celog tela 10,000-30,000 μSv. Za šest meseci boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici astronauti dobiju 80.000 μSv, pri isto toliko vremena tokom puta na Mars budući kolonizatori primiće barem 250.000 μSv. Prilikom incidenta NE Fukušima zabeležene su najviše primljene doze kod servisnog osoblja od po 670.000 μSv! Doza od preko 10,000,000 μSv (10 Sv) gotovo sigurno podrazumijeva smrt čoveka za manje od 30 dana po izlaganju.

Problem sa jonizirajućem zračenjem utoliko je veći jer naša tela nisu sposobna da detektuju njegovo prisustvo. Posledice izlaganja ovoj vrsti EM zračenja zakasnele su i neretko ih je teško povezati sa trenutkom i uzrokom. Na primer čovek može da bude u trenutku izložen višestrukoj smrtonosnoj dozi zračenja, a da pri tome ne oseti ama baš ništa, posledice će rezultirati za nekoliko sati, dana ili nedelja, čak i godinama kasnije.

Naravno nije sve crno-belo. Vrednosti koje smo naveli itekako mogu da variraju, na primer, od starosti i kvaliteta medicinskih uređaja, rute i visine leta aviona, lokaciji na Zemlji gde se nalazimo, aktualnoj situaciji zemaljskog i svemirskog vremena...

Author: Marino Tumpić/Astronomski Magazin

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka