Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robot izveo laparoskopsku operaciju povezivanja dva kraja creva kod četiri svinje, bez pomoći ljudi

Operacija koju je izveo robot predstavlja značajan korak ka potpuno automatizovanoj hirurškoj proceduri.

 robot Izvor: Shutterstock

Robot, koji je konstruisao tim istraživača sa Univerziteta "Džons Hopkins", obavio je laparoskopsku operaciju na mekom tkivu svinje bez bilo kakve ljudske intervencije, što predstavlja značajan korak ka potpuno automatizovanoj hirurškoj proceduri.

Štaviše, kako dodaju, robot hirurg je dao "značajno bolji" rezultat od ljudi, prenosi Gardijan.

Možda će vas zanimati i:

Autonomni robot Smart tisju (Smart Tissue Autonomous Robot – Star) izveo je laparoskopsku operaciju povezivanja dva kraja creva kod četiri svinje. Prema članku objavljenom u Sajens robotiks (Science Robotics), robot je briljirao u proceduri koja zahteva visok nivo preciznosti i veliki broj ponavljajućih pokreta.

Aksel Kriger sa Univerziteta "Džons Hopkins" naveo je da je to prvi put da je robot izveo laparoskopsku operaciju bez ljudske pomoći.

"Naši nalazi pokazuju da možemo automatizovati jedan od najsloženijih i najdelikatnijih zadataka u hirurgiji – ponovno povezivanje dva kraja creva", kaže Kriger. "Star je izvršio proceduru na četiri životinje i dao je znatno bolje rezultate od ljudi koji su izvodili istu operaciju."

Povezivanje dva kraja creva je izazovna procedura u gastrointestinalnoj hirurgiji, koja zahteva od hirurga da napravi šavove sa visokom preciznošću i doslednošću. Čak i blago drhtanje ruku ili pogrešno postavljen šav može da dovede do curenja koje može prouzrokovati komplikacije fatalne po pacijenta.

Kriger, asistent na Univerzitetu "Džons Hopkins", pomogao je u stvaranju robota dizajniranog posebno za ušivanje mekog tkiva. Ovo je poboljšana verzija modela iz 2016. godine koji je takođe mogao da ušiva meka tkiva, ali je rez za pristup crevima morao da bude mnogo veći i robot je morao da dobija više smernica od ljudi.

Stručnjaci kažu da nove karakteristike omogućavaju poboljšanu hiruršku preciznost, uključujući specijalizovane alate za ušivanje i sisteme za snimanje koji pružaju precizniju vizualizaciju hirurškog polja.

Robotima je teško da izvode operaciju mekog tkiva zbog toga što ova procedura može biti veoma nepredvidiva, što zahteva od hirurga da se brzo prilagodi neočekivanim preprekama. U radu je predstavljen novi kontrolni sistem koji u realnom vremenu može da prilagodi hiruršku proceduru, baš kao što bi to uradio čovek.

"Robotska anastomoza (hirurški spajanje dve strukture) jedan je od načina da se osigura da hirurški zadaci koji zahtevaju visoku preciznost i ponavljanje budu izvedeni sa više tačnosti i preciznosti kod svakog pacijenta, nezavisno od veštine hirurga", naglašava Aleks Kriger, prenosi RTS.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka