Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodne Nauke

Ako se za pivo i hleb koriste gotovo isti sastojci, zašto onda u hlebu nema alkohola?

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Zapravo ga ima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, svaki hleb od kvasca sadrži određenu količinu alkohola. Da li ste nekad osetili testo koje narasta od kvasca ili, još bolje, osetili vazduh ispod testa koje je bilo pokriveno dok se dizalo? Miris je zaista specifičan. A onaj slatki miris sveže pečenog hleba i note Maillardove reakcije (hemijski spoj koji nastaje pri zagrevanju i uzrokuje procese između aminokiselina i šećera)? U pitanju je alkohol.

Povezane vesti

Međutim, tokom pečenja većina alkohola iz testa isparava u atmosferu. To je u osnovi ista stvar koja se dešava i sa vodom u testu.

Pivski kvasac pretvara šećer u etanol i ugljendioksid i na temperaturi od 5 stepeni, stvaranje plina povećava se eksponencijalno povišenjem temperature do 38 stepeni, a pri temperaturi od 40 počinje polako da odumire.

Ali odavno je poznato da hleb sadrži ostatak alkohola - do 1,9 procenata. Tokom 1920-ih, Američko hemijsko društvo je čak imalo nekoliko prijava o tome.

Takođe, alkohol možete osetiti u gustim komadićima nedovoljno pečenog hleba (koji vam ipak kategorički preporučujemo da ne probate).

Izvor: Forbes

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka