Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matematička formula otkriva: Kako da u jednom potezu savršeno uparkirate automobil

Iako ne zahtevaju svi vozački ispiti umeće paralelnog parkiranja, to obično učini život. Ipak, matematika se pobrinula i za ovaj problem! Evo kako da svoj auto uparkirate bez ijedne ogrebotine...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Paralelno parkiranje bez sumnje zadaje najviše muka vozačima. I uprkos stereotipu da žene vozači posebno nisu vične ovoj veštini, praksa je pokazala da to važi za oba pola podjednako. 

Za sve one koji “umiru” za volanom dok pokušavaju da automobil uguraju u, za njih neverovatno premali prostor, naučnici su otkrili matematičku formulu koja će ih rešiti muka. 

Povezane vesti

Jednačinu je stvorio Sajmon R. Blekburn, matematičar sa univerziteta u Londonu. On je koristio Pitagorinu teoremu i niz varijabli (poluprečnik kruga okretanja automobila, rastojanje između prednjih i zadnjih točkova, udaljenost od centra prednjeg točka do prednjeg dela automobila i širinu između već parkiranih automobila) kako bi osmislio ono što on naziva manevrom “savršenog parkiranja” zahvaljujući kojem automobili u jednom potezu zauzimaju prazno mesto. Ako u formulu uključite vrednosti specifične za vašu situaciju, ona će vam reći koliko dugačko treba da bude mesto za parkiranje da biste savršeno upakovali svog mezimca.

Povezane vesti

Kao što sigurno pretpostavljate, malo je verovatno da se od vas očekuje da iz svog džepa izvadite lenjir i izmerite udaljenost. Zato vam prevodimo matematičku formulu u četiri jednostavna koraka:

  1. Stanite pored automobila ispred mesta koje želite da zauzmete i poravnajte svoje zadnje gume sa branikom tog automobila.
  2. Okrenite točkove prema ivičnjaku koliko god vam to volan dozvoljava.
  3. Idite unazad sve dok središte unutrašnje zadnje gume ne bude poravnato sa bočnim ivičnjakom trotoara. Ispravite točkove i nastavite da idete unazad. 
  4. Kada se vaša spoljašnja guma poravna sa istom ivicom, okrenite točak prema ulici i nastavite da se krećete ka unazad.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka