Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veliko K" odlazi u istoriju: Naučnici menjaju način na koji definišu kilogram

Gotovo 130 godina nosio je teret sveta na svojim leđima. Nazvan "veliko K", međunarodni prototip kilograma koji je služio i kao standard za sve druge mere, broji svoji zadnje dane.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na međunarodnoj konferenciji za tegove i mere koja počinje u Parizu, biće zamenjen nematerijalnom matematičkom konstantom.

Kilogram je od 1889. definisan sjajnim komadom platine i iridijuma dugim 3,9 centimetara, prečnika 3,9 centimetara, koji se brižno čuva u sedištu Međunarodne uprave za tegove i mere (BIPM) u Sevresu pored Pariza. Malobrojni su oni koji su imali privilegiju da ga vide.

Teška je njegova odgovornost: "veliko K" jedna je od najvažnijih naučnih relikvija i utelovljuje međunarodnu referencu za sva merenja težine u svetu - od doziranja lekova, rezanja šunke, merenja novorođenčeta, do teške industrijske opreme.

Toliko ga poštuju da su ga od 1889.samo triput uznemirili kontrolnim vaganjem. U odaji u kojoj se nalazi može se ući jedino kada tri ključara, koji su zbog sigurnosnih razloga različitih nacionalnosti, istovremeno okrenu ključ.

"Kilogram je poslednja merna jedinica osnovana na fizičkom objektu", rekao je Tomas Grenon, glavni direktor Francuske nacionalne laboratorije za merenja.

"Problem je u tome što i on ima svoj život, težina mu može varirati, a s obzirom na nivo preciznosti koja nam danas treba, to nije dovoljno dobro", objasnio je, iako su u pitanju varijacije koje se mere u mikrogramima.

Ujedno, pri povremenim merenjima i čišćenjima, moguće ga je i oštetiti jer se radi o krhkom objektu.

"Zamislite da nekome padne iz ruke", rekao je Grenon.

Pre 130 godina stručnjaci su odlučili da će onoliko koliko teži kubni decimetar vode (10x10x10cm), biti kilogram. Prethodno su, naravno, definisali koliko iznosi metar, kao desetmilioniti deo Zemlje od severnog pola do ekvatora.

Ali metar se već odavno ne meri tako. Od 1983. godine definisan je konstantom brzine svetlosti u vakuumu. I definicija sekunde odavno je promenjena.

Sada, na 26. sastanku Opšte konferencije za tegove i mere koja se od 13. do 16. novembra održava u Parizu, biće prihvaćena i nova definicija kilograma utemeljena na Plankovoj konstanti kvantne fizike.

Nova definicija dobijena je pomoću uređaja koji se zove Kiblov mehanizam, a koji pomoću te konstante određuje masu nekog predmeta koristeći precizno izmerenu elektromagnetsku silu.

"Ova nova tehnika omogućuje nam da masu direktno izmerimo na kojem god stepenu želimo i to je velik korak", rekao je Ian Robinson, stručnjak Odeljenja za inženjerstvo, materijale i elektroniku britanske Nacionalne laboratorije za fiziku, dodajući da je razvoj nove definicije trajao godinama.

A što se tiče 'velikog K', on ostaje na svom mestu i nastaviće da ga pažljivo čuvaju. Možda više nije savršen za merenja, ali njegov je doprinost nauci je nemerljiv.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka