Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodeljena Nobelova nagrada iz fizike za otkrića na polju lasera

Ovogodišnju Nobelovu nagradu iz fizike dobili su Artur Aškin iz SAD, kao i Žerar Muru iz Francuske i Dona Strikland iz SAD za otkrića u polju lasera.

  Izvor: Foto: EPA/Hanna Franzen

Aškin je dobio nagradu za otkriće "optičkih pinceta" i njihovu primenu u biološkim sistemima, saopštio je Nobelov komitet.

Drugi deo nagrade dobili su Muru i Strikland za metod stvaranja visoko intenzivnih, ultrakratkih pulseva.

Pogledajte i Prekretnica u borbi protiv kancera: Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu

Nobelov komitet je naveo da su otkrića nagrađena ove godine donela revoluciju u fizici lasera.

Aškin je otkrio "optičke pincete" koje mogu uhvatiti čestice, atome, viruse i druge žive ćelije svojim laserskim zracima. Nova oruđa omogućila su Aškinu da ostvari stari san naučne fantastike - da se iskoristi pritisak svetlosti za pomeranje fizičkih objekata.

Veliki proboj se dogodio 1987. godine kada je Aškin koristio te "pincete" da uhvati živu bakteriju, a da je ne ošteti. On je potom počeo da proučava biološke sisteme, a sada su "optičke pincete" u širokoj upotrebi u istržaživanju mehanizama života.

Pogledajte i 5 najvećih misterija u fizici koje još uvek nisu rešene

Muru i Strikland su utabali put ka najkraćim i najintenzivnijim laserskim pulsevima. Koristeći svoj genijalni pristup, naveo je Nobelov komitet, oni su uspeli da stvore ultrakratke laserske pulseve visokog intenziteta. Njihova metoda je, između ostalog, našla primenu u korektivnim operacijama oka.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka