Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista najopasnijeg naoružanja današnjice

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije napravilo je spisak oružja koje bi moglo da bude opasnost za Rusiju i druge zemlje sveta. Evo o kom oružju je reč...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Lasersko oružje

Ovo oružje koristi principe emitovanja optičke elektromagnetske energije.

Bez obzira na činjenicu da se laseri u svakodnevnom životu, pa i u vojsci, koriste odavno, tek nedavno su naučnici počeli da kreiraju efikasne vojne sisteme na osnovu tog tipa oružja.

Ove godine, Amerikanci su testirali laserski top na morskoj platformi, a Rusija, takođe, razrađuje ovu vrstu naoružanja.

Pogledajte i 9 najjezivijih medicinskih eksperimenata u istoriji čovečanstva

2. Mikrotalasno oružje

Ova vrsta oružja kao glavni razarajući faktor koristi supersnažno elektromagnetsko emitovanje mikrotalasa od tri do 30 gigaherca. 

To oružje je najefikasnije protiv elektronike protivnika, koja se nalazi na objektima državne i vojne uprave, te u najnovijim sistemima različitog oružja.

U leto 2015. godine pojavila se informacija da je u Rusiji razrađena nova vrsta oružja koja je u stanju da izbaci iz stroja neprijateljske avione, bespilotne letelice, kao i visokoprecizno teledirigovano oružje kao što su "krilate rakete". 

Novi izum dobio je naziv "SVČ-top", jer radi na principu mikrotalasa. Uređaj može raditi na udaljenosti većoj od 10 kilometara.

Pogledajte i 10 najpoznatijih srednjevekovnih oružja

3. Genetsko oružje

Ono je naslednik bakteriološkog, a čine ga tehnologije koje se bave procesima upravljanja nasledstvom organizama.

Genetski inženjering  je u stanju je da stvori spojeve gena koji nisu samo korisni za žive organizme, već mogu i da ih ubijaju organizme.

Oružje sa snopom visoke energije koristi koncentrisanu bujicu čestica.

Ovo oružje deluje na objekat snažnom radijacijom ili rendgenskim zračenjem, koje ubija i uzrokuje materijalnu štetu.

Pogledajte i Od nuklearnih nesreća do atomskih katastrofa: 7 najradioaktivnijih mesta na planeti

4. Geofizičko oružje

Dejstvo ove vrste oružja podrazumeva napade putem prirodnih procesa ali su oni veštački izazvani. Misli se na munje, zemljotrese i cunamije.

Bez obzira na to što postoje informacije da su SAD izvršile takve eksperimente - na primer u Vijetnamu, većina stručnjaka sumnja da je moguće izazvati zemljotrese i cunamije u određenom delu Zemlje, navodi "Ruski vjesnik".

Izvor: Srna

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka