Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li kada je i zbog čega napravljen prvi kompjuterski virus?

U doba kada se kompjuterski virusi koriste za međudržavnu špijunažu i kada su postali sredstvo ostvarenja ogromnih i skupih ciljeva, nije naodmet prisetiti se kako je sve počelo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kreiran 1971. godine, od strane Roberta Tomasa koji je tada radio kao programer za BBN (Bold, Beranek and Newman, današnji Raytheon), prvi kompjuterski virus je nazvan Creeper i dizajniran je bez malicioznih namera, kako bi se eksperimentisalo sa softverom koji se samostalno replikuje na TENEX operativnom sistemu.

Međutim, Creeper nije zapravo uspeo da se samostalno replikuje. Umesto toga, nakon ponašanja kao što je početak štampanja fajla i potom zaustavljanja ovog procesa, ili prikazivanja poruke: "I'm the Creeper: Catch me if you can", virus bi se uklonio sa mašine, u procesu putovanja nazad na TENEX sistem. Creeper virus je ime dobio po zlikovcu iz originalnih Scooby Doo animiranih filmova.

Saznajte i Koja je bila prvobitna namena prvog kompjutera na svetu? (VIDEO)

Godinu dana kasnije, pojavio se Reaper, koji je dizajniran da samog sebe kopira i kreće se kroz ARPANET, usput brišući Creeper. Ovo se praktično smatra i prvim antivirus programom. 

Elk Cloner, napisan 1982. godine od strane tada petnaestogodišnjeg Riča Skrente, bio je boot-sector virus dizajniran da inficira Apple II računare i prvi je koji je detektovan slobodno rasprostranjen.

Brain, kreiran u Pakistanu 1986. godine je bio prvi virus koji je bio široko rasprostranjen, a nalazio se na IBM PC operativnim sistemima.

Pogledajte i Ejda Lavlejs, žena koja je živela u XIX veku - tvorac prvog kompjuterskog programa

Međutim. virus Brain je bio prilično bezopasan. U to vreme, internet još nije ušao u široku upotrebu pa se virus prenosio – samo na PC-ju, na DOS operativnom sistemu – preko disketa. Pokretao se kada se pokrene i disketa, i ostavljao je poruku poput ove: Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd. Brain Computer Services. Onda je sledila adresa autora i njihovi brojevi telefona, a na kraju i upozorenje: „Čuvajte se virusa. Kontaktirajte nas za vakcinaciju.“

Pogledajte i Stvari koje nikako ne smete da čuvate u računaru i mobilnom telefonu

Današnja situacija nam je prilično dobro poznata, a novi virusi i pretnje se otkrivaju svakodnevno i uglavnom su pretnja onlajn.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka