Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena nova detekcija gravitacionih talasa: Evo po čemu se razlikuje od prethodnih otkrića

Po četvrti put od prošle godine, astronomi su detektovali gravitacione talase, „nabore“ u prostor-vremenu koji nastaju sudaranjem dve crne rupe.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pre više od dve godine, detektori u SAD-u su registrovali ove talase, čitav vek nakon što je Albert Ajnštajn predviđao njihovo postojanje. Otkriće gravitacionih talasa je potvrdilo glavni deo teorije relativiteta: kretanje objekata može da stvori male talase u kontinuumu prostora i vremena. Ovo otkriće je dočekano s mnogo uzbuđenja i žestoko je prodrmalo svet astronoma. 

Sada, pošto se metode i instrumenti poboljšavaju, otkrivanje gravitacionih talasa bi moglo uskoro da postane rutina.  

„U sledećoj opservaciji planiranoj za jesen 2018. godine, možemo da očekujemo takve detekcije na nedeljnom nivou ili čak i češće“, kaže astrofizičar Dejvid Šumejker.

Gravitacioni talasi su primećeni krajem prošlog meseca, a nastali su iz sudara dve crne rupe sa 31 i 25 puta većom masom od našeg Sunca. Sudar se dogodio pre 1.8 milijardi godina i pretvorio je relativno mali deo njihovih masa u energiju koja je počela da talasa kroz galaksiju u vidu gravitacionih talasa. To pomalo liči na stvaranje talasa koji nastaju bacanjem kamenčića u vodu.

Saznajte i 6 stvari koje treba da znate o gravitacionim talasima

Najnovije detektovanje gravitacionih talasa je posebno značajno zato što su naučnici mogli precizno da odrede poreklo talasa. 

Ova detekcija je bila kombinacija napora između dva američka detektora LIGA (Laserska interferometrijska opservatorija gravitacionih talasa ) i italijanskog detektora Virgo.

Zahvaljujući zajedničkom radu ovih udaljenih detektora, astronomi su mogli da precizno odrede položaj gravitacionih talasa na isti način na koji GPS određuje lokaciju na Zemlji. 

Astronomi su mogli da suze izvor na područje 10 puta manje nego što bi Virgo i Ligo to mogli da učine sami. Takođe su mogli da posmatraju talase praktično u 3D, što znači da bi orijentacija talasa u odnosu na Zemljinu orbitu mogla da se izračuna, pružajući naučnicima više podataka da odrede koliko su energije prvobitno otpustile crne rupe. 

Gravitacioni talasi: Nova potvrda Ajnštajnove teorije

„Ova povećana preciznost će omogućiti celoj zajednici astrofizičara da eventualno dođe do još uzbudljivih otkrića“, rekla je astrofizičarka Laura Kadonati.

Naučnici su uvereni da će udruženim snagama u budućim istraživanjima doći do još većih i značajnih otkrića. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka