Naučnici su pokušaju da otkriju kako veličina samlevenih zrna utiče na kvalitet gotovog napitka kada se priprema u filter-aparatima
Kako izgleda šoljica savršene kafe? Iako je odgovor na to pitanje sasvim subjektivan, naučnici su pokušali da pronađu matematičku formulu koja vodi do najboljeg crnog napitka.
Stručnjaci sa jednog irskog i jednog britanskog univerziteta svoju pažnju su usmerili ka pripremi kafe u filter-aparatima u kojima se krupnije mlevena zrna, smeštena u filter vrećice, prelivaju vrelom vodom.
„Naša ideja bila je da dođemo do matematičkog modela tog procesa što bi moglo da bude od koristi za pravljenje aparata za kafu, isto kao što teorijska znanja iz mehanike fluida koristimo da bismo napravili trkačka vozila“, rekao je za BBC jedan od stručnjaka angažovanih u ovom istraživanju. On je dodao da su ispitivali kako veličina samlevenih zrna kafe utiče na kvalitet gotovog napitka.
Odranije je poznato da fino mlevenje daje veoma gorak i jak napitak, dok grubo mlevena zrna čine krajnji rezultat vodnjikavim i slabim. Osim toga, što su zrna krupnija, voda brže prolazi između njih i čini napitak manje jakim.