Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Tenton, gost manifestacije „Maj, mesec matematike“

U okviru ovogodišnjeg M3, čuveni svetski matematičar i popularizator drži niz zanimljivih predavanja u Beogradu

  Izvor: Foto: promo

U okviru Maja meseca matematike, u Beogradu od 25. do 29. maja, gostuje čuveni matematičar i predavač Džejms Tenton. Gostovanje je organizovala popularizatorka matematike Aleksandra Ravas u saradnji s Centrom za promociju nauke i projektom Creations. Tokom pet dana Džejms Tenton će održati čak osam predavanja o matematici kao, kako kaže, dubokoj, bogatoj, zabavnoj i prelepoj nauci.

Nakon doktorata na Prinstonu, Tenton je desetak godina pratio uobičajenu akademsku karijeru fakultetskog profesora, pre nego što ga je želja za reformom nastave matematike odvukla u srednjoškolske vode. Kako bi bolje razumeo zajednicu nastavnika koju je pokušavao da inspiriše, i sam joj se priključio. Od 2002. do 2013. godine predavao je matematiku na svoj specifičan način u srednjoj školi St. Mark u Masačusetsu, SAD. Danas je gostujući profesor Američke matematičke asocijacije. 

Tema njegovog glavnog beogradskog predavanja su brojevi, o kojima će pričati u sredu, 25. maja, u velikom amfiteatru Hemijskog fakulteta u šest sati popodne. Predavanje nosi naziv Playing with Math: Figurate Numbers and the Square Root of Two, i tokom njega će Tenton temu kvadratnih i trougaonih brojeva predstaviti kroz istoriju međunarodnih standardnih veličina papira.

Pored Hemijskog fakulteta, Tenton će gostovati u Matematičkom institutu SANU, Matematičkoj gimnaziji, Galeriji nauke i tehnike, istraživačkoj stanici Petnica, Matematičkom društvu ”Arhimedes”, kao i u StartIt centru u Savskoj ulici u Beogradu. Ciljane grupe su, u zavisnosti od predavanja,  učenici, nastavnici i roditelji; teme od unapređenja matematičke nastave do ličnih iskustava, zanimljivih grešaka i misaonih eksperimenata. Sva predavanja su na engleskom jeziku.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka