Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U čemu je razlika između hidrogenske i atomske bombe?

Vest koja je obeležila početak 2016. godine glasi: Severna Koreja izvela je probu hidrogenske bombe. Po čemu se ona razliku od atomske?

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako su pojedini mediji najpre preneli da je ova dalekoistočna država testirala atomsku bombu, izdato je saopštenje da je reč o hidrogenskoj bombi, što, ipak, ukoliko se potvrdi kao tačno, predstavlja veliki korak u unapređenju nuklearnog arsenala te zemlje, javili su Beta i AP.

Pročitajte:Zašto nuklearne bombe formiraju pečurku?

Po čemu se razlikuju?

Atomska i hidrogenska bomba predstavljaju dva glavna tipa nuklearnog naoružanja. Ova prva proizvodi eksploziv putem nuklearne fisije, tako što kombinovanjem materijala za fisiju s uranijumom ili plutonijumom nastaje superkritična masa, što je količina materijala koja je neophodna kako bi otpočela lančana nuklearna reakcija. Kada se detonira, eksplozivni materijal u bombi pokreće niz lančanih nuklearnih reakcija, a količina energije koja se oslobađa varira od jedne do 500 hiljada tona. Sve ovakve reakcije generišu fisijske produkte ili fragmente, koji su, zapravo, radioaktivni ostaci nastali cepanjem atomskog jezgra nekog hemijskog elementa. Pri tome dolazi do emisije jednog ili više neutrona i oslobađanja velike količine energije.

Pogledajte:HD snimak efekta atomske bombe iz 1953.

S druge strane, hidrogenska bomba oslobađa veliku količinu energije putem nuklearne fuzije i može biti i do hiljadu puta snažnija od atomske bombe.  Njen način funkcionisanja baziran je na nuklearnoj reakciji fuzije između deuterijuma i tricijuma (izotopa vodonika). Ovakva fuzijska reakcija stvara ogroman broj izuzetno brzih neutrona, koji mogu izazvati fisije u materijalima koji tome obično nisu skloni, poput osiromašenog uranijuma. Sve hidrogenske bombe funkcionišu u dve faze: detonacija dovodi do emitovanja gama i iks-zraka koji kompresuju i zagrevaju fuzijsko gorivo, tj. kapsulu u kojoj se nalaze tricijum, deuterijum ili litijum, a zatim se stvaraju brzi neutroni, mada je moguće dodati još neku fazu. Kada se one povežu, snaga ove razorne bombe je ogromna.

Metan: gorivo budućnosti ili klimatska bomba

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka