Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matematička hipoteza stara 156 godina (ni)je rešena?

Nakon što su svetski mediji objavili da je nigerijski profesor Opejami Enok rešio čuvenu Rimanovu hipotezu, stručna javnost raspravlja je li on zaista uspeo u tome.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Matematički institut „Klej“ ponudio je nagradu od milion američkih dolara naučniku koji uspe da reši ovaj zadatak, a profesordr Enok je na nagovor svojih studenata pokušao da pronađe rešenje.

On je na svom blogu ubrzo potom napisao:

„Znam da će vas ovo iznenaditi jer me ne poznajete. Ja sam dr Opejami Enok iz Nigerije i rešio sam nerešiv matematički zadatak. Molim vas, pošaljite mi nagradu od milion dolara i verujem da ćete do kraja dana imati moj dokaz za to.“

Rešenje jednačine:Kako muzičke veštine utiču na matematičke i obrnuto

Enok je za Bi-Bi-Si rekao da se upustio u ovu matematičku avanturu jer su ga studenti ubedili da on to može i dodao da nije to učinio zbog novca.

Pročitajte:Drevni i savremeni gradovi poštovali su isto matematičko pravilo

Univerzitet na kom predaje objavio je zvanično saopštenje o tome kako je tekao Enokov proces rešavanja zadatka i objasnio da je ovaj profesor dokazao da se njegovo rešenje može primeniti u kriptografiji, kvantnoj informatici i kvantnim kompjuterima.

Međutim, veliki deo naučne javnosti smatra da to, jednostavno, nije istina, a na poslednje što je na temu Rimanove hipoteze objavio Matematički institut „Klej“ jeste da je ovaj zadatak još uvek nerešen.

Otkrijte:Malo poznate matematičke zanimljivosti

Rimanova hipoteza je prvi put formulisana u radu Bernarda Rimana 1859. godine pod nazivom „O broju prostih brojeva ispod zadate veličine“ i reč je o pretpostavci o distribuciji netrivijalnih nula Rimanove zeta-funkcije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka