Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljiva fizika: Kako je moguće postići gol iz kornera? (VIDEO)

Ukoliko ste zbog treninga propuštali časove fizike, onda sigurno ne znate da kombinacija brzine vazduha, kretanja lopte i rotacije mogu da garantuju pobedu...

 Korner zastavica Izvor: Foto: Profimedia

Iako je verovatnoća da ne znate šta je korner mala, za svaki slučaj ćemo ponoviti pravilo – korner je kada lopta, kojom je poslednja igrala protivnička ekipa, celim obimom pređe gol-liniju, a da ne uđe u gol. Nakon toga se lopta u teren vraća šutom iz ugla. Čini se nemogućim da se iz ove pozicije postigne gol, zar ne? Ipak, nekolicina igrača je u tome uspevala.

Na tome, i pored sjajne fudbalske veštine, mnogi fudbaleri treba da zahvale Magnusovom efektupojavi kada se telo rotira u struji fluida. Na telo koje rotira u struji fluida deluje sila koja je normalna u odnosu na osu rotacije tela, a nastaje kao posledica razlike pritisaka nа gornјој i donјој strani tela.

Najbolji primer koji bi ovo mogao da ilustruje je bacanje loptice s velike visine uz rotaciju. Zbog smenjivanja visokog i niskog pritiska, lopta će odleteti mnogo dalje od očekivanog.

Pogledajte kako to izgleda.

Ukoliko ste zbog treninga propuštali časove fizike, onda sigurno ne znate da kombinacija brzine vazduha, kretanja lopte i rotacije mogu da garantuju pobedu...
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mr Bean

Pitajte Piksija

Najnovije

Priroda

Nauka