Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgledaju gravitacioni talasi?

Pogledajte kako se kreću gravitacioni talasi u jonosferi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potvrda postojanja gravitacionih talasa desila se 2014. godine, kada je NASA je objavila da su prvi put u istoriji oni detektovani. Tokom 2015. godine, naučnik ogranka Teksaškog univerziteta u Arlingtonu Hanli Liu je sa svojim timom uspeo da, pomoću superkompjutera, napravi model kretanja ovih talasa!

Povezane vesti

Povezane vesti

Reč je o talasima nevidljivim za ljudsko oko, a na snimku imamo priliku da vidimo kako se, kao što se se mali valovi vode pojave kada bacimo kamenčić u mirnu vodu i narušimo spokoj njene površine, gravitacioni talasi pomeraju na sličan način.

"Nikada nismo uspeli da vidimo globalnu sliku gravitacionih talasa, ni posmatranjem ni ovakvim simulacijama", objasnio je Liu. "Ovo je prvi put da su oni zabeleženi, kompjuterskim modelom koji prikazuje čitavu atmosferu."

Snimak pokazuje kako se ono što počinje kao lokalizovan fenomen širi preko čitave teritorije Tihog okeana, na oko 100 kilometara od površine planete – u jonosferi.

Zbog čega su, zapravo, ovi talasi važni?

Kako ističe Liu, "kada se gravitacioni talasi šire ka najnižem sloju jonosfere, mogu da izazovu nestabilnosti".

"Ako želite da bolje razumete vremenske prilike  sveprilike u jonosferimiru, neophodni su vam ovakvi modeli", zaključuje on.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka