Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje IV Mesec matematike!

U Srbiji 5. maja počinje nacionalna naučnopopularna manifestacija „Maj mesec matematike“ (M3). Šta je ovogodišnja tema?

  Izvor: Foto: promo

Četvrti M3 se prostire na najviše lokacija do sada – popularne matematičke postavke nalaziće se na čak 12 lokacija samo u Beogradu, a u manifestaciju se uključilo više od petnaest gradova širom Srbije.

Otkrijte malo poznate matematičke zanimljivosti

Pored pokroviteljstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, „Maj mesec matematike“ je ove godine okupio više od 20 partnera.

Tema ovogodišnjeg M3 je „Ritam matematike“, a izložbe, radionice i predavanja posvećene su vezi matematike, muzike, kreativnosti i ljudske svakodnevice.

Četvrti M3 je u celom gradu. Tokom maja meseca, matematika će biti dostupna na svakom koraku – u gradskim prostorima kao što su Galerija nauke i tehnike SANU, Galerija RTS-a, Dom omladine, Studentski kulturni centar, Dečji kulturni centar  i Kolarčev narodni univerzitet, ali i na Matematičkom fakultetu i Matematičkoj gimnaziji.

Na samom kraju manifestacije, Centar za promociju nauke otvara i popularni Naučni klub CPN na novoj lokaciji, na Akademskom platou, sada i fizički na korak bliže znanju.

Pogledajte i: Prva žena koja je nagrađena najvišom matematičkom nagradom

Četvrti M3 se proteže na ceo mesec. Svake nedelje tokom maja, u Beogradu se otvara bar po jedna interaktivna matematička izložba: „Vizualna matematika“ 5. maja, „Brojevi“ i „Svet zvuka“ 12. maja, „Art(o)physics“ 18. maja i „Matematika na ulici“ 20. maja. Maj mesec matematike obuhvata više od 25 zanimljivih radionica za školsku decu, više od 30 predavanja i tribina, kao i obilje pratećih programa.

Četvrti M3 donosi i dodatne sadržaje – uz ovu manifestaciju, CPN objavljuje knjugu „Nedovršena igra“ Kita Devlina, kao i posebnu publikaciju „Brojevi“. Inače, gost manifestacije je holandski umetnik i matematičar Rinus Rulofs.

„Maj mesec matematike“ je manifestacija koju su 2012. godine pokrenuli CPN i MI SANU, sa idejom da podstaknu interesovanje za predmet koji su, prema istraživanju percepcije nauke iz te godine, učenici smatrali najomraženijim u školama. Prve tri M3 manifestacije okupile su ogroman broj partnera, medija, ali i publike – M3 izložbe je prethodnih godina obilazilo od 100.000 do 120.000 ljudi.  

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka