Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudo tehnologije: Hoće li mobilni telefoni moći da služe kao precizni lenjiri?

Postoji mnogo aplikacija kojima lako možete da stvorite trodimenzionalne modele predmeta pomoću kamere na vašem pametnom telefonu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Međutim, kada je u pitanju izračunavanje tačne veličine predmeta, te aplikacije su zapravo veoma neprecizne.

Pogledajte i: Kako ćemo u budućnosti puniti mobilne telefone?

Naučnici Univerziteta "Karnegi Melon" kažu da to ipak ne mora da bude slučaj, jer su pronašli način kako može da se poboljša preciznost merenja pomoću podataka koje beleži ugrađeni senzor za kretanje u mobilnom uređaju.

Isti senzor za kretanje koji poručuje vašem pametnom telefonu kada da automatski promeni displej sa vodoravnog u uspravni mod može da se koristi za pravljenje neverovatno preciznih merenja onoga što njegova kamera "vidi". Podaci koje generiše senzor - pod nazivom jedinica za inerciono merenje (IMU) - nisu, zapravo, naročito precizni. Međutim, dok se pametni telefon pomera oko predmeta koji je pretvoren u 3D model, ti IMU podaci su više nego dovoljno precizni da omoguće procesuirajućem programu da precizno izračuna udaljenost ili veličinu objekta koji se skenira.

Saznajte i: Telefonski toranj čiji su kablovi zaklanjali nebo iznad Stokholma

Kada se koristi uz aplikaciju predviđenu za praćenje ljudskih lica, novi pristup bio je u stanju da precizno izmeri udaljenost između zenica neke osobe precizno u milimetar.

Međutim, ova tehnologija se može primeniti na svašta - od omogućavanja 3D štampačima da deluju kao savršene mašine za fotokopiranje fizičkih predmeta, pa sve do poboljšanja sistema za posmatranje pametnih automobila, koji znaju tačno koliko su udaljeni od svega što se nalazi oko njih.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka