Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je natrijum-hipohlorit?

Koje su karakteristike natrijum-hipohlorita, kako se primenjuje i šta se dešava kada se ovo jedinjenje doda u vodu?

 matrijum_hipohlorit_109860434.jpeg Izvor: Foto: Shutterstock

Natrijum-hipohlorit (NaOCl) je jedinjenje koje se najčešće koristiti za prečišćavanje vode. Koristi se u velikoj meri i za čišćenje površina, izbeljivanje i neutralisanje mirisa. 

Kada je otkriven natrijum hipohlorit? 

Natrijum-hipohlorit ima dugu istoriju. Oko 1785. godine Klod Luj Bertole razvio je tečno sredstvo za beljenje na bazi natrijum-hipohlorita. Kompanija Javel predstavila je ovaj proizvod i nazvala ga 'liqueur de Javel'. U početku se koristio za beljenje pamuka. Zbog svojih specifičnih karakteristika ubrzo je postao popularno jedinjenje. Posebno jer hipoklorit može da ukloni mrlje sa odeće na sobnoj temperaturi. U Francuskoj je natrijum hipoklorit još poznat kao 'eau de Javel'.

Povezane vesti

Koje su karakteristike natrijum-hipohlorita? 

Natrijum-hipohlorit je bistar, blago žućkasti rastvor karakterističnog mirisa. Natrijum-hipohlorit ima relativnu gustinu od 1,1 (5,5% vodenasti rastvor). Kao sredstvo za izbjeljivanje za kućnu upotrebu obično sadrži 5% natrijum-hipohlorita (sa pH oko 11, iritantno). Ako je koncentracija natrijum-hipohlorit-a od 10-15% (sa pH oko 13, sagoreva i nagriza). Natrijum-hipohlorit je nestabilan. Hlor isparava sa brzinom 0,75 grama aktivnog hlora dnevno iz rastvora. 

Natrijum-hipohlorit se raspada zagrevanjem. To se takođe dešava kada natrijum hipohlorit dođe u kontakt sa kiselinama, sunčevom svetlošću, određenim metalima i otrovnim i korozivnim gasovima, uključujući hlorni gas.

Šta se dešava sa pH vrednošću kada se natrijum hipohlorit doda u vodu? 

Zbog prisustva kaustične sode u natrijum-hipohloritu, pH vode se povećava. Kada se natrijum hipohlorit rastvara u vodi, formiraju se dve materije, koje igraju ulogu oksidacije i dezinfekcije. To su hipohlorasta kiselina (HOCl) i manje aktivni hipohloritni joni (OCl-). PH vode određuje koliko se formira hipohlorasta kiselina.

Kako se proizvodi natrijum hipohlorit? 

Sadržaj aktivnog (iskoristivog hlora) određuje se indirektnom jodometrijom titracijom rastvorom natrijumtiosulfata (Na2S2O3) koncentracije 0,1mol/l. Sadržaj aktivnog hlora treba da bude od 70-160g/l.

Indirektna jodometrija odvija se prema sledećim reakcijama:

1. Cl2 + 2KJ J2 + 2KCl

2. J2 + 2Na2S2O3 2NaJ + Na2S4O6

Zbog reversnosti reakcije 1. potrebno je stvoriti uslove da reakcija teče s leva na desno potpuno što se postiže prisustvom viška KJ u rastvoru i izvođenjem reakcije u kiseloj sredini.

Koje su primene natrijum hipohlorita? 

Natrijum-hipohlorit se koristi u velikoj meri. Na primer, u poljoprivredi, hemijskoj industriji, industriji boja i kreča, prehrambenoj industriji, staklenoj industriji, industriji papira, farmaceutskoj industriji, industriji sintetike i odvozu otpada. U tekstilnoj industriji natrijum hipohlorit koristi se za beljenje tekstila (varikina). Ponekad se dodaje industrijskim otpadnim vodama kako bi se neutralisali mirisi. Hipoklorit neutrališe sumpor vodonik (SH) i amonijak (NH3).

Takođe se koristi za detoksikaciju cijanidnih kupki u metalnoj industriji. Hipohlorit može da se koristiti za sprečavanje rasta algi i školjki u rashladnim tornjevima. U tretmanu vode hipohlorit se koristi za dezinfekciju vode. U domaćinstvima se hipohlorit koristi za prečišćavanje i dezinfekciju kuće. 

Kako deluje dezinfekcija natrijum hipohloritom? 

Natrijum-hipohlorit je efikasan protiv bakterija, virusa i gljivica. Natrijum-hipohlorit dezinfikuje isto kao i hlor.

Natrijum-hipohlorit u bazenima 

Koncentracija natrijum-hipohlorita koja se nalazi u bazenima uglavnom nije štetna za ljude. Kada u vodi ima previše hlora, to sagoreva telesna tkiva, što uzrokuje oštećenje vazdušnih puteva, stomaka i creva, očiju i kože. Kada se natrijum hipohlorit koristi u bazenima, ponekad izaziva crvenilo očiju i odaje tipičan miris. Kada je prisutno puno ureuma (mešavina urina i znoja), hipohlorova kiselina i ureum reagiraju na formiranje hloramina. Ovi hloramini iritiraju sluznicu i izazivaju takozvani "miris hlora". U većini bazena ovi problemi se sprečavaju pročišćavanjem vode i ventilacijom. Crvenilo očiju nestaje nakon nekog vremena.

Povezane vesti

Koje su prednosti i nedostaci upotrebe natrijum-hipohlorita?

Natrijum-hipohlorita kao sredstva za dezinfekciju ima sledeće prednosti: Može se lako skladištiti i transportovati kada se proizvede na licu mesta. Doziranje je jednostavno. Transport i skladištenje natrijum-hipohlorita su bezbedni. Natrijum-hipohlorit je podjednako efikasan kao i gas hlora za dezinfekciju. Natrijum-hipohlorit proizvodi zaostalo dezinfekcijsko sredstvo. 

Nedostaci: Natrijum-hipohlorit je korozivna supstanca. Dok radite sa natrijum-hipohloritom, moraju se preduzeti mere zaštite kako bi se zaštitili radnici i životna sredina. Natrijum-hipohlorit i hlor ne uništavaju Giardia Lambia i Cryptosporidium.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka