Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je vatra Svetog Ilije? I kakve veze sa njom ima Nikola Tesla

Jeste li čuli za vatru svetog Ilije ili svetog Elma, neverovatan svetlosni efekat i vremenski fenomen?

 Jedrenjak Izvor: Foto: Profimedia

Mornari su, kroz istoriju, više puta ugledali zanimljiv misteriozan prizor: sablasnu svetlost koja se javljala u blizini jarbola, najčešće tokom morskih bura.

Saznajte koji su najčudniji prirodni fenomeni.

Frenklin i Tesla

Pravu prirodu ovog fenomena prvi je objasnio je Bendžamin Frenklin, a Nikola Tesla ju je stvorio u svojoj laboratoriji 1899. godine, dok je testirao danas čuveni Teslin kalem.

Nakon tih događaja, rađale su se legende o ovom fenomenu, a opisi su često bili u potpunosti suprotstavljeni.

O čemu je reč?

Vatra Svetog Ilije zapravo je "tačkasto pražnjenje". Javlja se kao svetloplava ili ljubičasta svetlost, a ponekad i kao prava vatra, i to na visokim i oštrim predmetima - jarbolima, gromobranima, tornjevima, krilima aviona, dimnjacima itd. Štaviše, može se javiti i na lišću i travi, pa i na rogovima goveda. Obično je prati sjaj i šištanje.

Otkrijte i 5 fenomena iz oblasti fizike.

Vatra Svetog Ilije je, ustvari, vrsta materija poznata kao plazma, i to niske gustine. Električno polje oko predmeta na kom se ona javlja (oštrog ili tačkastog) izaziva jonizaciju molekula vazduha, zbog čega se formira sablasni sjaj. Ovaj fenomen javlja se pri postojanju oko 1.000 volti po centimetru, ali to nije konstantno - taj broj umnogome zavisi od geometrijskih karakteristika predmeta oko kog se vatra Svetog Ilije stvara. Oštrijim predmetima je potrebna niža voltaža, pa su "pražnjenja" intenzivnija na njihovim krajevima nego na završecima tupljih predmeta. Zapravo, zašiljeni predmeti deformišu električno polje okoline.

Veličanstvene nijanse: Kako polarna svetlost izgleda iz svemira

Na Zapadu je ovaj fenomen poznat kao vatra Svetog Elma, u Hrvatskoj kao vatra Svetog Nikole, dok ga mi znamo kao vatru Svetog Ilije. U Kini se naziva vatrom boginje Mazu, a u staroj Grčkoj se jedna vatra zvala Helena, a dve Poluks i Kastor.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka