Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega iz vatre izlazi dim?

Gde ima dima, ima i vatre - to znamo svi. Ali znate li zbog čega se on stvara?

 Izvor: Foto: Profimedia

Recimo da ste zapalili vatru i da je došla do momenta kada možete da vidite samo usijani žar. Vatra i dalje proizvodi toplotu, ali nema više dima. Možda ste vatru stvorili paljenjem uglja. Ukoliko sada ubacite parče drveta ili čak komade papira u vatru, ono što ćete primetiti je da novo gorivo proizvodi dosta dima. Potom će iznenada da bukne u plamen i dim će nestati.

Saznajte i: Kinezi koristili ugalj pre industrijske revolucije

Ukoliko imate kamin, peć na drva ili ste često kampujete, ova scena vam je veoma poznata. To nam mnogo govori o dimu i tome šta se dešava. Kada ubacite sveže parče drveta u vrelu vatru dim koji vidite potiče od isparljivih ugljovodonika koji isparavaju iz drveta.

Otkrijte i: Šta divlje životinje rade tokom šumskih požara?

Oni počinju da isparavaju na 149 stepeni Celzijusa, a ukoliko temperatura bude dovoljno visoka oni će buknuti u plamen. Jednom kada počnu da gore, nema dima jer su se ugljovodonici pretvorili u ugljen-dioksid i vodu (koji se ne vide).

Pogledajte i: Drevna logorska vatra pronađena u Izraelu

To objašnjava zašto nema dima kada zapalimo ugalj ili kada se vatra svede na žar. Ugalj je stvoren zagrevanjem drveta na visokim temperaturama bez prisustva kiseonika. Uzme se drvo, ubaci se u zapečaćenu kutiju od čelika i zagreva se do oko 538 stepeni Celzijusa. Proces uklanja sva isparljiva organska jedinjenja i ostavlja za sobom ugljenik i minerale (pepeo). Kada palite ugalj, ono što gori je čist ugljenik. On se kombinuje sa kiseonikom i proizvodi ugljen-dioksid, a ono što ostaje na kraju je pepeo - minerali.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka