Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodne Nauke

Dečak koji je napravio zvezdu u tegli

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Džejmi Edvards ušao je u istoriju kada je u svojoj školi učinio nešto što većina njegovih vršnjaka ne bi ni sanjala.

Izvor: Foto: Profimedia

Istorijski trenutak desio se 5. marta 2014. godine, kada je tada trinaestogodišnji Džejmi Edvards stisnuo prekidač i čekao zadržavajući dah. "Gledanje ljubičastog svetla je bio najbolji deo", rekao je Edvards. Kada je neutronski detektor potvrdio, Edvard je znao da je postao najmlađi fuzioner na svetu.

Pročitajte i: Priča o nuklearnoj eri

"Uradili smo to, isti proces koji se dešava na Sunci i svim zvezdama - nuklearnu fuziju", objasnio je Edvards. U suštini, stvaranjem vakuuma u posudi, ispunjavajući je deuterijumom - teškim izotopom vodonika - i puštanjem veoma velike voltaže kroz nju, Edvards je bio u stanju da podstakne dva atoma vodonika da se sudare i fuzionišu u helijum. To je proces "koji čini zvezde zvezdama", rekao je Edvards i dodao: "Ceo proces sam ponovo stvorio u kutiji veličine prosečne tegle, tako da se može reći da je zvezda u tegli."

Pogledajte i: Naučnici traže od UN da smanji nuklearno naoružanje

Na prvi pogled, niko ne bi rekao da ovaj dečak zaista jeste najmlađi fuzioner na svetu. Tek odnedavno navikao se na pažnju medija, a na ideju da napravi nuklearni reaktor u svojoj školskoj laboratoriji došao je gledajući video-snimke na Jutjubu. Nakon što je sakupio 2.000 britanskih funti, na Ibeju je potražio delove za reaktor i uz pomoć lokalnih univerziteta i laboratorija, konačno je uspeo da ostvari zamišljeno 6 meseci kasnije.

Njegov mentor je bio zabrinut za njegovu bezbednost. "Postojao je rizik da me udari struja zbog generatora visoke voltaže, kao i rizik da vakuumska posuda implodira usled svih sila u njoj. Međutim, najmanji rizik bio je od radijacije", rekao je Edvards. Pomoću sestrinog akvarijuma koji je ispunio rastvorom vode i bora radijacija nije predstavljala opasnost.

Saznajte i: Osam nula do kraja sveta

Edvards na umu već ima naredni projekat: "Mislim da bih mogao da napravim ručni laserski sekač. Tako da sam u potrazi za nekim veoma moćnim laserima."

Najnovije

Priroda

Nauka