Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitska supstanca koja budi znatiželju: Znate li šta je kamen mudrosti?

O mitskoj supstanci sve češće imamo priliku čitamo, a neretko je i glavni motiv igranih i animiranih filmova. Ipak, čini se da većini još uvek nije jasno šta je kamen mudrosti.

 Alhemičar otkriva fosfor Izvor: "Alhemičar otkriva fosfor" slika Džozefa Rajta od Derbija, završena 1771. godine Foto:

Najjednostavnije rečeno, za ovu supstancu se verovalo da ima moć da pretvori bilo koji komad metala u zlato ili srebro, kao i da može biti "eliksir života" - svojevrsni pomagač u podmlađivanju, odlaganju smrti ili večnom životu.

Proces proizvodnje kamena mudrosti naziva se Magnum opus.

Ideja o kamenu mudrosti je alhemijski princip koji se u istorijskim zapisima prvi put pojavljuje kod Zosima iz Panopolisa (u delu Cheirokmeta iz IV ili V veka), a nešto detaljnije kasnije - kod arapskog alhemičara Džabira ibn Hajjana, koji je u VIII veku izneo zaključak da svaki metal može preći u neki drugi ukoliko mu se premeste osnovne kvalitativne odlike (suvoća, vlažnost, toplota i hladnoća). Nazvao je to eliksirom, a veruje se da je rečo crvenom prahu.

Važno je naglasiti da je Džabirovo učenje zasnovano na metodama koje nisu naučne, ali se ono jednim delom oslanja na osnovne prirodne principe.

U budizmu,  kamen mudrosti naziva se Chintamani i ima viševekovnu tradiciju. Budisti veruju da su nosioci Chintamanija dvojica bodhisatvi ("probuđena bića"), odnosno božanstva - Avalokitešvara (otelotvorenje milosrđa i saosećanja) i Ksitigarbha.

Prema jednoj legendi, napravio ga je dominikanski fratar Albert Veliki i predao svom učeniku Tomi Akvinskom.

Kamen mudrosti se, međutim, najčešće vezuje za ime Nikolasa Flamela, Francuza koji je živeo u XIV i XV veku i koji je, navodno, pretvorio olovo u zlato i pronalaskom kamena mudrosti obezbedio sebi i svojoj supruzi Perenel večni život. Premda ne postoji nijedan istorijski dokaz da se Flamel uopšte bavio alhemijom i iako ima zapisa po kojima je on preminuo 1418. godine, u Parizu je 1612. godine objavljena knjiga u kojoj se detaljno opisuje Flamelov put ka otkrivanju ove supstance.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka