Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene dve potpuno nove čestice u CERN-u

Veliki hadronski sudarač (LHC) otkrio je dve nikada do sada viđene, vrlo teške, barionske čestice. Ovo otkriće moglo bi da pomogne naučnicima u razumevanju interakcije elementarnih čestica.

  Izvor: Foto: Profimedia

Te nove čestice CERN-ovi fizičari nazvali su Xi_b’- i Xi_b*- (još nismo sigurni kako se tačno izgovara). Barionske čestice su subatomske čestice poput hiperona, koje se sastoje od tri čvrsto vezanih, sićušnih elementarnih čestica koje se zovu kvarkovi (za njih se uopšteno smatra da su jedne od najmanjih jedinica mase).

Xi_b’- i Xi_b*- je predvideo Model kvantne fizike, ali nikada do sada nisu bile viđene pa naučnici nisu bili sigurni koja je njihova tačna masa, ali je sada mogu izračunati. Vrlo teške subatomske čestice su impresivno velike – obe nove čestice su više od 6 puta masivnije od protona.

Nove barionske čestice viđene su u LHC-u, ubrzivaču čestica koji je poznat po (verovatnom) otkriću Higsovog bozona. LHC radi tako što ubrzava dve suprotne svetlosti čestica kako bi se približile brzini svetlosti. Kada se one sudare, nastaje ekstremno vruća eksplozija, koja potom omogućava nikad viđenim česticama i tipovima materije da se vrlo brzo oforme. U tom deliću sekunde nakon kolizije nastaje “magija”, nakon koje fizičari mogu pronaći dokaz stvari i pojava koje su do tada jedino teoretisali u formulama.

Baš poput bariona, protoni se sastoje od gotovo tri čvrsto vezana kvarka, ali posebno fascinantno kod Xi_b’- i Xi_b*- je da svaki od njihovih kvarkova ima drugačiji smer u kojem se podešavaju. Obe subatomske čestice sadrže jedan vršni kvark (najveći od kvarkova), jedan kvark sa strane i jedan donji kvark (postoji 6 kvarkova: gornji, donji, strani, čarobni, dubinski i vršni).

Nikolas Sen Fler objašnjava: “Ovo otkriće pomaže fizičarima da shvate na koje sve načine kvarkovi mogu biti posloženi i daje nam uvid u razumevanje sila koje ih održavaju, a samim tim i u najosnovnije gradivne blokove materije koje se drže zajedno.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka