Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodne Nauke

Ponovno suđenje odobreno za zatvorenog iranskog fizičara

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Omidu Kokabiju, iranskom fizičaru koji se već skoro četiri godine nalazi u zatvoru u Teheranu, Vrhovni sud prave Irana odobrio je ponovno suđenje. Odluka je praćena otvorenim pismom potpisanim u septembru od strane osamnaest fizičara-nobelovaca ...

Izvor: Foto: UNLOCK IRAN

Od tada, broj laureata koji su podržali pismo kojim se poziva na oslobađanje dostigao je 28. Zahtev nobelovaca usledio je nakon posebnog zahteva za ponovno suđenje koje je podneo Said Halili, Kokabijev advokat, početkom godine. "Vrhovni sud je potvrdio da postoje velike greške u presudi i odbacili su je.", rekao je Halili dodajući da će drugi sud sada morati ispočetka da razmotri slučaj.

Objavljivanje pisma je tempirano da se poklopi sa posetom iranskog predsednika Hasana Rohanija Ujedinjenim nacijama, gde se obratio Generalnoj skupštini 25. septembra. Pismo - zajednička inicijativa Amnesti Internešnala, Komiteta zabrinutih naučnika (CCS) i Američkog fizičkog društva (APS) - smatra optužbe protiv Kokabija "lažnim" i traži od vrhovnog vođe Irana, Ali Hamneija da "mu dozvole da se vrati na studije".

Ekstremno oprezni

"Ovo pismo je šansa da mu pomognemo da dobije bolji tretman.", rekao je Džon Mater, jedan od laureata koji  je potpisao pismo. "Kokabi ne zaslužuje da bude u zatvoru. Očekujem da će iranski studenti koji uče u inostranstvu biti ekstremno oprezni prilikom vraćanja u domovinu. Lično bih se plašio da odem tamo."

Kokabi je rođen 1982. godine u Iranu, doktorske studije je započeo na Institutu za fotonske nauke u Španiji u januaru 2007. godine, pre nego što je studiranje nastavio na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu 2010. godine. Uhapšen je u januaru 2011. u Iranu, a u maju 2012. je osuđen na deset godina zatvora zbog "komuniciranja sa neprijateljskom vladom".

Gori uslovi

U otvorenom pismu koje je uputio iz zatvora u aprilu 2013. godine Kokabi je odbacio sve optužbe i tvrdio da je zatvoren kako bi se izvršio pritisak na njega da učestvuje u vojnom nuklearnom projektu. Kokabi je radio na visoko-naponskim laserima, koji mogu da se koriste za nuklearno obogaćivanje. CCS tvrdi da se njegovo zdravlje i zatvorski uslovi pogoršavaju od trenutka kada je zatvoren, kao i da mu se odbija medicinska nega.

Uprkos svom zatvaranju, Kokabi i dalje nastavlja sa svojim radom - objavio je svoj rad prošle godine. Takođe je uputio još jedno pismo u kojem se zahvalio na podršci nobelovim laureatima. Prošlog septembra, Kokabi je dobio nagradu Andrei Saharov, koja se uručuje naučnicima koji promovišu ljudska prava. Ona mu je uručena zbog "njegove hrabrosti u odbijanju da koristi svoje znanje fizike za rad na projektu koji bi mogao da bude štetan za čovečanstvo, uprkos esktremnim psihičkim i fizičkim pritiscima."

Najnovije

Priroda

Nauka