Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite principe fizike pomoću kugli i klatna (VIDEO)

Imate nešto drvene građe i 16 kugli za kuglanje koji vam samo skupljaju prašinu? Zašto ne napraviti ogroman klateći talas?

  Izvor: Foto: Youtube

Usled očuvanja energije, težina na klatnu koja se oslobađa će se zanjihati i dostići tačku ravnoteže na otprilike istoj amplitudi, a kinetička energija će uzrokovati da se kretaje nastavi sve dok vremenom ne bude usporena vazdušnim otporom i trenjem tačke vešanja. Međutim, period klaćenja se može skratiti podešavanjem dužine šipke koja drži težinu. Što je kraća šipka, to se brže njiše.

Kada se napravi niz, klatna sa različitim periodima koja se u isto vreme otpuste deluju poput talasa barem neko vreme. Nakon nekog vremena, talas se menja zbog razlike u periodima. Ono što se čini savršenim poretkom postaje haos – ili barem tako deluje. Iako se talas ne kreće uvek na način koji je estetski zadovoljavajući, nastavite da gledate. Čak i kada ne izgleda tako, matematika koja stoji iza kretanja je neverovatno sređena i kugle se vraćaju u fazu oko 2:40 minuta na snimku.

Ovo veliko klatno se nalazi u privatnom kampu za decu Kvejker u Bernsvilu, tako da nije otvoren za javnost.

Imate nešto drvene građe i 16 kugli za kuglanje koji vam samo skupljaju prašinu? Zašto ne napraviti ogroman klateći talas?
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka