Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o peni koju sudije koriste na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Ukoliko uživate u utakmicama ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava u Brazilu, sigurno ste primetili novi dodatak koji sudije imaju na raspolaganju: penu u spreju. Ukoliko niste fudbalski stručnjak, sigurno se ...

  Izvor: Foto: Getty Images

U fudbalu, kada se prekršaj načini van šesnesterca, slobodni udarac se sudi i protivnički tim mora da postavi svoj živi zid na udaljenosti od najmanje 10 jardi od mesta gde je prekršaj načinjen.

Zvuči dovoljno prosto i nekada su sudije određivale udaljenost odokativno ili čak tačnim merenjem ukoliko tim koji šutira to zatraži. Ipak, prvi put na nekom svetskom prvenstvu sudije obeležavaju i tačku sa koje se izvodi slobodan udarac i udaljenost od minimum 10 jardi gde treba da stoje protivnički igrači.

Sudije obeležavaju oba mesta penom koja se zove "9.15 Fer-plej" i predstavlja sprej čija sadržina nestane samo nekoliko minuta nakon korišćenja. Osmislio ju je argentinski novinar Pablo C. Silva, koji je sprej nazvao "9.15" zbog toga što 10 jardi iznosi 9.15 metara.

Zbog čega je potreban sprej?

Pretpostavite da ste jedan od igrača na ovom nivou, da ste, zaključno sa tim, bili svedok slobodnih udaraca u svojoj karijeri i da znate da ne smete da prekršite pravilo 10 jardi. Međutim, uz zvuke publike, važan meč, srčanu jurnjavu za loptom i neminovne faulove, možete se kladiti da biste sigurno pokušali da zaobiđete pravila.

Zapravo, to je pravi razlog zbog kojeg je Silva izmislio sprej. U amaterskoj ligi Argentine, bio je svedok konstantog kršenja pravila 10 jardi. Pošto sudije ništa nisu činile, izumeo je sprej za tačno beleženje udaljenosti. Penu čini jedinstvena mešavina vode, butana i surfaktanta sabijena u malu bocu spreja. Iako su kopije postojale ranije, Silvin patent je izabran za ovo fudbalsko prvenstvo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka