Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodne Nauke

Mapa antineutrina izbačenih iz nuklearki

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Antineutrini su fascinantni, ali ih nuklearne elektrane širom sveta izbacuju u neuobičajenim količinama.

Izvor: Foto: arXiv

Mapu je sastavila Barbara Rici sa Univerziteta u Ferari uz pomoć podataka Međunarodne agencije za atomsku energiju koji pokazuju toplotnu moć svakog reaktora na svetu. Samim tim, Barbara je bila u mogućnosti da dobije ideju koliko antineutrina svako jezgro reaktora proizvodi i omogućilo joj da izračuna fluks antineutrina širom sveta.

Mapa je zanimljiva, ali možda ne iz razloga koji očekujete. Zapravo, naučnici su spremni da koriste merenje antineutrina kako bi razumeli kako Zemlja generiše toplotu. Smatra se da propadanje radioaktivnih elemenata, kao što su kalijum-40 ili torijum-232, u Zemljinoj unutrašnjosti proizvodi većinu Zemljine toplote, koja za uzvrat, proizvodi antineutrine.

Geofizičari smatraju da merenjem antineutrina širom sveta mogu steći bolje razumevanje toplote koju naša planeta generiše, ali da ga sva “buka” koju nuklearne elektrane prave onemogućava. Mapa im omogućava da pronađu prave signale i izaberu lokacije gde će moći da uoče antineutrine bez uticaja elektrana, poput Havaja.

Najnovije

Priroda

Nauka