Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ovaj antogravitacioni teg mađioničarski trik ili je u pitanju "obična" fizika (VIDEO)?

Kao što ćete videti u ovom klipu čovek bez ikakvih poteškoća podiže teg od 19 kilograma i vrti ga oko svoje glave.

  Izvor: Foto: Youtube

Ovaj postupak deluje toliko lako, da čak izgleda da teg lebdi čoveku iznad glave. Ako ste pomislili da je u pitanju trik, prevarili ste se, u pitanju je stara dobra fizika.

Fenomen koji je omogućio ovaj naizgled magični trenutak mogućim naziva se obrtnim momentom izazvana precesija, poznatija kao žiroskopska precesija.

Evo i malo detaljnijeg objašnjenja: žiroskopska precesija je fenomen u kome osa obejkte koji se okeće (ili dela žiroskopa) "ljulja", kada se na njoj primeni obrtni momenat. Taj obrtni momenat prouzrokuje raspodelu sile oko pomenute ose. Ovaj fenomen može se videti na igračkama koje se vrte na svom vrhu, ali bilo koji objekat koji može da se zavrti nije imun na ovaj fenomen. Ukoliko je brzina rotacije konstantna osa objekta će praviti oblik korneta od sladoleda, a sam objekat će se kretati pod pravim uglom u odnosu na pravac obrtnog momenta.

Pogledajte kako deluje žiroskopska precesija.

Kao što ćete videti u ovom klipu čovek bez ikakvih poteškoća podiže teg od 19 kilograma i vrti ga oko svoje glave.
Izvor: YouTube

Žiroskop je kruto telo koje se obrće velikom ugaonom brzinom oko ose koja može da menja svoj pravac u prostoru.

Svojstvo žiroskopa iskorišćeno je u avijaciji, raketama i brodovima za potrebe navigacije izgradnjom takozvanih žiroskopskih kompasa. U mašinskoj tehnici žiroskop se sve više koristi u automatskom upravljanju, regulaciji i obezbeđenju stabilnosti vrlo raznovrsnim procesima. U rudarskoj tehnici i industriji nafte žiroskopski pribori se sa prednošću koriste pri prokopavanju tunel.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka