Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se brzina brodova meri u čvorovima?

Koliko se brzo krećete dok plovite na velikoj plavoj površini vode može biti veoma teško za procenjivanje. Jedan metod kojim se rešavao ovaj problem nastao je u XVI veku pomoću kanapa.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Istorija je puna priča o drevnim moreplovcima. Brodovima se putovalo, trgovalo, ratovalo, pljačkalo... a otkrivali su se i novi svetovi.

Položaj i brzina kojom se brod kreće, naravno, oduvek su bili od velike važnosti, a mornari su - pre standardizacije - imali svoje metode merenja.

Drevni pomorci su merili koliko se brzo njihov brod kreće tako što bi bacali komad drveta ili drugi plutajući predmet preko pramca broda, a zatim brojali vreme koje je protekne pre nego što krma prođe pored objekta.

U 16. veku osmislili su novi metod koji je takođe podrazumevao korišćenje komada drveta, obično klinastog oblika. Za drvo je bio vezan dug kanap sa čvorovima. Čvorovi su jedni od drugih bili na jednakoj udaljenosti.

Drvo bi zatim bacili u vodu sa krme i merili. Konopcu je bilo dozvoljeno da se slobodno kotrlja određeno vreme, što je obično bilo mereno peščanim satom. Nakon toga, dok se plovilo kretalo napred, čvorovi bi prelazili preko krme. Mornari bi izbrojali broj čvorova koji je prešao preko krme i taj broj koristili za izračunavanje brzine kretanja broda.

Vremenski intervali su u početku su varirali, pa je tako na primer jedna osamnaestovekovna verzija imala čvor na svaki 120. deo milje u 30 sekundi.

Kasnije je sve standardizovano na osnovu nautičke milje (koja danas iznosi 1852 metara). Jedan čvor jednak je jednoj nautičkoj milji po satu, što znači 1,85 kilometara na sat.

Čvorovima se danas najčešće meri brzina plovila i brzina letenja, a radi lakšeg snalaženja pri navigaciji, neke brzine, poput "brzine plimske struje", "brzine toka reke" i "brzine vetra", takođe se uobičajeno označavaju čvorovima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka