Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potencijalno revolucionaran materijal: Nova forma grafena

Nova vrsta ultra tankog supermaterijala ima mogućnost da pokrene tehnološku revoluciju.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

“Veštački grafen” treba da dovede do bržih, manjih i lakših elektronskih i optičkih uređaja svih vrsta. Po prvi put, naučnici su u stanju da proizvedu i analiziraju veštački grafen iz tradicionalnih poluprovodničkih materijala.

Grafen (izvedeno od grafita) je rešetkasto saće debljine jednog atoma sastavljeno od atoma ugljenika. Ovaj snažan, fleksibilan, provodan i proziran materijal ima ogroman naučni i tehnološki potencijal. Otkriven tek 2004. godine, postoji ogroman pritisak u svetu za razumevanjem njegove potencijalne koristi. Veštački grafen ima istu strukturu saća, ali u ovom slučaju, umesto atoma ugljenika, korišćeni su poluprovodnički kristali veličine nanometra. Menjanjem veličine, oblika i hemijske strukture nanokristala, omogućava se prilagođavanje materijala za svaki poseban zadatak.

Univerzitet u Luksemburgu je veoma uključen i prekogranični, multidisciplinarni istraživački projekat. U ovom slučaju sarađuje sa Institutom za elektroniku, mikroelektroniku i nanotehnologiju (IEMN) u Lilu, Instituta za nauku o nanomaterijalima i Instituta za teorijsku fiziku u Utrehtu, kao i sa Institutom za fiziku kompleksnih sistema Maks Plank u Drezdenu.

Doktor Efterpi Kalesaki sa Univerziteta u Luksemburgu je izjavio: “Ove samosastavljeni poluprovodnički nanokristali sa strukturom saća predstavljaju novu klasu sistema sa velikim potencijalom.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka