Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se balerinama nikada ne zavrti u glavi

Biti balerina podrazumeva mnogo veština, a jedna od njih je i treniranje mozga da postane otporan na vrtoglavicu...

  Izvor: Foto: Thinkstock

U istraživanju je identifikovana važna razlika u strukturi mozga baletskih igrača, koja im pomaže da se odupru vrtoglavici tokom izvođenja pirueta. Godine vežbanja prave promene u mozgu, koje omogućavaju igračima da potisnu signale iz centara za balans u unutrašnjem uvu, koji bi ih inače naveli na pad.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cerebral Cortex, moglo bi da pomogne da se unaprede metode lečenja pacijenata sa hroničnom vrtoglavicom.

Osećaj vrtoglavice potiče iz vestibularnog aparata u unutrašnjem uvu.  Prilikom brzog okretanja, tečnost kojom su ispunjene komore nastavlja da se okreće čak i kada se telo zaustavi, što stvara utisak da vrtenje i dalje traje.

Baletski igrači, međutim, u stanju su da izvedu veliki broj pirueta gotovo bez ikakvog osećaja vrtoglavice.

Istraživači sa Imperial koledža u Londonu podvrgli su testiranju 29 balerina i 20 veslačica, sličnog godišta i fizičke spremnosti.

Volonterke su se okretale u stolici u mračnoj prostoriji, a od njih je zatraženo da pritisnu ručku u trenutku kada zaključe da je okretanje prestalo. Takođe, meren je očni refleks koji pokreće input iz vestibularnog aparata. Na kraju, učenicama je snimljena struktura mozga magnetnom rezonancom.

Ispostavilo se da su kod balerina očni refleks, kao i percepcija trajanja okreta, trajali kraće nego kod sportistkinja.

Dr Beri Simangal, sa katedre za medicinu, objašnjava da je vrtoglavica, odnosno osećaj da se krećemo čak i kada stojimo mirno, čest problem, zbog čega je izazov bolje razumevanje ovog stanja.

„Imao sam mnogo pacijenata koji su dugo patili od vrtoglavice. Balerine su izgleda uspele da istreniraju svoje telo da postane otporno na vrtoglavicu, pa smo se zato zapitali da li bilo moguće primeniti isti princip u lečenju pacijenata“, kaže dr Simangal.

Skeniranje je otkrilo razliku između grupa ispitanica u dva dela mozga: u malom mozgu (cerebellum), gde se procesuiraju inputi iz vestibularnog aparata, i u cerebralnom korteksu, koji je odgovoran za percepciju vrtoglavice. Odgovorna oblast u malom mozgu, kod balerina je bila manja.

Dr Simangal smatra da je razlog u tome što bi balerinama bilo bolje kada uopšte ne bi ni koristile vestibularne organe, već se samo oslanjale visoko koordinisane pre-programirane pokrete.

„Njihovi mozgovi se vremenom adaptiraju tako da potisnu inpute. Na kraju, signal upućen delovima mozga zaduženim za ravnotežu, biva oslabljen, što igrače čini otpornim na vrtoglavicu“, objašnjava on.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka