Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove forenzičke tehnike za analizu tragova karmina

Naučnici su otkrili napredniji način analize tragova karmina pronađenih na mestu zločina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Forenzičari će moći da otkriju vrstu karmina i bez vađenja predmeta sa tragovima šminke iz kese sa dokazima. Naučnici sa Univerziteta Kent su primenili novi način koji će ubrzati forenzičke analize i omogućiti lakši i bezbedniji način utvrđivanja svih činjenica koje se tiču okolnosti krivičnog dela.

Uz pomoć Ramanove spektroskopije, istražitelji će moći da analiziraju tragove karmina sa mesta zločina, kao što su otisci na čašama, maramicama ili opušcima, ali bez vađenja tih predmeta iz kese, kako se ne bi ugrozili dokazi.

Analiza ostataka karmina se koristi kako bi se utvrdilo da li je postojao fizički kontakt bilo sa žrtvom ili osumnjičenim, ili da li je određena osoba bila prisutna na mestu zločina.

Ova tehnika je naročito značajna za forenziku s obzirom da se trenutne metode analize ostataka karmina oslanjaju na destruktivne načine ili lično mišljenje naučnika.

-Kontinuitet dokaza je veoma važan za forenziku i može se održati ukoliko nema potrebe da se dokaz vadi iz zaštitne kese.  Ramanova spektroskopija je idealna zbog toga što se može vršiti kroz providne slojeve, kao što je kesa za dokaze. Ovaj način ima i tu prednost što mikroskopski mali uzorci mogu da se analiziraju a da se ne unište- kaže profesor Majkl Vent sa Univerzitetske škole fizičkih nauka.

Ramanova spektroskopija je spektroskopska tehnika koja se koristi za izučavanje rotacionih, vibracionih i drugih nisko frekventnih modova sistema. Kada materiju - u ovom slučaju karmin- obasja svetlost, ona u interakciji sa molekulskim vibracijama predmeta menja svoj energetski nivo. Uz pomoć Ramanove spektroskopije prikupljaju se vibracioni otisci karakteristični za određene vrste karmina, i upoređuju sa postojećom bazom podataka.

Sprovode se i dodatna istraživanja koja će otkriti da li ova tehnika možeda se koriste i pri analizi drugih kozmetičkih proizvoda, kao što su puderi, ajlajneri i kreme.

Izvor: Science Daily

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka