Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CERN stiže u Srbiju

Kroz interaktivni program izložbe „CERN u Srbiji“ saznajte sve o Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje...

  Izvor: Foto: promo

U organizaciji Centra za promociju nauke i Komisije za saradnju sa CERN-om u Beograd stiže interaktivna izložba „CERN u Srbiji“. Izložba će biti otvorena od 19. oktobra do 7. novembra u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5.

Velika interaktivna izložba predstaviće najnovija dostignuća u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu, zatim instrumente, detektore i tehnologiju Velikog sudarača hadrona (LHC), akceleratora na kome je dokazano postojanje Higsovog bozona, kao i druga ključna pitanja savremene fizike.

U okviru izložbe je organizovan i bogat prateći program. U saradnji sa Institutom za  fiziku u Beogradu, u prostoru za predavanja u Galeriji organizovana je serija popularnih predavanja o fizici čestica, kao i tri tribine koje će odgovoriti na pitanja o granicama savremene nauke, o tome kako CERN budi maštu milona ljudi i čemu u praktičnom smislu služi ova institucija.

Pored toga, u saradnji sa Fizičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, za građane će biti organizovane i popularne demonstracije ogleda iz fizike, koje će izvoditi studenti i doktoranti Fizičkog fakulteta, kao i naučni demonstratori Centra za promociju nauke.

Povod za izložbu „CERN u Srbiji“ predstavljaju nova otkrića u fizici elementarnih čestica koja su poslednjih godina pobudila ogromno interesovanje svetske i domaće javnosti. O tome svedoči i izuzetan uspeh tribine o Higsovom bozonu, koju je Centar za promociju nauke organizovao 10. jula ove godine.

Dodatni motiv za dolazak ove izložbe u Beograd je i članstvo naše zemlje u CERN-u. Naime, 10. januara 2012. predstavnici Srbije su potpisali Ugovor na osnovu koga Srbija postaje pridruženi član sa statusom koji vodi ka punopravnom članstvu u CERN-u. Izložbom „CERN u Srbiji“, građani mogu da se upoznaju ne samo sa aktuelnim pitanjima savremene fizike već i sa tim šta članstvo u CERN-u znači za Srbiju.

Istražite više na internet sajtovima Centra za promociju nauke

www.cpn.rs/cern 
www.elementarijum.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka