Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su roboti budućnost?

Na neobičnoj konferenciji za novinare na kojoj je osim ljudi, govorio i jedan robot, potražili smo odgovor na ovo pitanje…

  Izvor: Foto: Medija Centar Beograd

Rezultati istraživanja koje je tokom 2012. godine sproveo Centar za promnociju nauke u saradnji sa Filozofskim fakultetom, pokazali su da se građani Srbije u velikom procentu plaše naučnog napretka i da ga ne poznaju dovoljno. Manifestacija “Dani budućnosti: robotika”, koju organizuju CPN i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, svakako je dobar način se bliže upoznamo sa jednom od najfascinantnijih grana nauke – robotikom. I jednom od retkih u kojoj Srbija i srpski naučnici i dalje imaju autoritet u svetu.

A maglovitu sliku o tome kako bi to izgledalo kada bismo u svakodnevnom životu, osim sa ljudima, nebavezne razgovore moogli da vodimo i  sa robima pružio nam je nastup robota NAO – jedinog androida u Srbiji.

“Zdravo, ja sam NAO. Dolazim sa Zvezdare. Usamljen sam ovde”, rekao je jedan od govornika na konferenciji koji se prisutnima obratio posle mr Aleksandre Drecun, direktorke Centra za promociju nauke i prof. dr Veljka Potkonjaka, sa ETF-a.

Odgovarajući na pitanja, NAO je rekao da jedva čeka da upozna ASIMA, daleko naprednijeg od njega, iako je sam neskromno priznao da mu igranje fudbala odlično ide.

“Verovatno igram bolje od mnogih domaćih fudbalera”, zaključio je NAO.

Bilo da vas ideja o druženju sa robotima plaši ili fascinira, ne propustite da saznate više o tome od 24. septembra do 15. oktobra tokom trajanja manifestacije “Dani budućnosti: Robotika”. Ovaj naučno-popularni festival, u potpunosti posvećen robotima, organizovan je sa idejom da se predstavi dosadašnji razvoj robotike, pokažu njeni trenutni rezultati, saznanja i dileme, ali pre svega da se ukaže na budućnost koja dolazi.

Na centralnoj lokaciji, u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5, posetioci će moći da vide više od 25 robota iz raznih krajeva sveta, a u bogatom programu, koji obuhvata filmove, predavanja, tribine i brojne radionice, svakako se izdvaja nastup najpopularnijeg među robotma, po imenu ASIMO, koji nam dolazi iz Japana.

Ulaz na festival je besplatan, dok karta za nastup robota ASIMO košta simboličnih 200 dinara, uz popust za grupne posete.

Sve detalje o  manifestaciji potražite na sajtu danibuducnosti.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka