Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telo kompaktno i hidrodinamično, a čeljusti duge preko metra: Ovako je izgledao najstariji morski predator iz JURE

Morima jure, dominirali su mega predatori dužine do 6 m, od čega je 1,3 m iznosila samo njihova čeljust, ispunjena velikim brojem zuba.

 Pliosaurus_349823720.jpg Izvor: Shutterstock

Jurska mora su bila svedok borbe za dominaciju između dve velike grupe morskih gmizavaca: ihtiosaurusa sličnih delfinima i plesiosaurusa sa ogromnim vratovima. Ali unutar ove druge grupe postojala je porodica koja je evoluirala u suprotnom smeru od ostatka: njihov vrat je bio manji, peraja veća i snažnija, a telo kompaktno i robusno: to su bili pliosaurusi.

Pliosaurusi su se pojavili na kraju trijaskog perioda, ali su tokom jure postali glavni predatori mora, istisnuvši ihtiosauruse. Tim naučnika je nedavno u svojo jstudiji identifikovao najstariju poznatu vrstu pliosaurusa, koju su nazvali Lorrainosaurus keileni.

L. keileni je živeo pre oko 175 miliona godina, tokom prelaska iz rane u srednju juru.

"Ova stvorenja su se pojavila odmah nakon restrukturiranja ekosistema morskih predatora", objašnjava Daniel Madžia, koautor studije i paleobiolog u Poljskoj akademiji nauka. I dodaje kako je ovaj događaj veoma uticao na to da pliosaurusi prevladaju svetskim morima sve do pojave mozasaura. 

Razlog za to je taj što su pliosaurusi imali telo i način lova slično ihtiosaurusima, pa su im bili direktni konkurenti. Međutim, peraja pliosaurusa su bila robusnija, što im je davalo veću pokretljivost i brzinu u vodi. Dok su im njihove veće i jače čeljusti sa oštrim zubima omogućavale da uhvate veći plen.

L. keileni je mogao da dostigne 6 m dužine, a samo njegove čeljusti su bile dugačke 1,3 m. Prema rekonstrukciji njegovog tela, ono je bilo izuzetno kompaktno i hidrodinamično, a peraja su mu omogućavala da se pokreće velikom brzinom.

Sven Sahs, jedan od koautora studije i istraživač u Muzeju prirode Bilefeld, tvrdi da je to bio među prvim pliosaurusima i da je započeo dinastiju megapredatorskih morskih gmizavaca koji su dominirali okeanima narednih 80 miliona godina. 

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:46
PRONAĐENA BIĆA STARIJA OD 500 MILIONA GODINA: Rakovi koji su živeli pre prvih riba i dinosaurusa (KURIR TV)
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Željko

Zanimljivo je kako su naučnici ubeđeni u istinitost sopstvenih datiranja, kao da zaista razumeju brojeve o kojima govore. Najbolji su kad do detalja rekonstruišu događaje iz vremena trijasa, jure i krede. Tragikomedija. Oskarovci im nisu ravni.

Srb

Znači, tako je to bilo? Sad svi znamo istinu? Dok "naučnici" ne budu "iznenađeni" otkricem da nisu bili u pravu? A onda zbog tog novog "otkrica" OPET dobiju Nobelovu nagradu, a mi cemo OPET učiti nove istine.

Najnovije

Priroda

Nauka